Klubbens Vårkryss 09

Del 2: Dag 2
Fotografer: Rune Winter, Sune Larsson, Björn Sölving

2009-05-21
Vill du läsa om första kvällen? Klicka här


Dygnskryss 12-13/5 2009 Dag 2

Efter en rejäl frukost samlades vi i konferensrum Auditorium redan kl 08.30.
 

 Rolf Karsvall inledde och hälsade alla, speciellt klubbens grundare Gunner Christiansson och dagens huvudtalare Stig Larsson, välkomna.


John Wijk fick pris för första mottagna anmälan till vårkryssen. Nere till höger Jan Nilsson som var organisatör av vår kryss.

Rolf pratade lite om klubben och dess framtid. Han nämnde utförligt vilka punkter han INTE tänkte beröra i sitt lilla välkomsttal.

Genidrag!

Sen kom första genidraget(!) i dagens program. Underhållning av fartygets kryssningsvärd m.fl.. Utmärkt sätt att starta på tyckte de flesta.Lena Dahlroth filmade ett kort avsnitt och resultatet kan ses och höras här.

Stig Larsson

Sen kom det med spänning efterlängtade föredraget om "Äventyret EIS". Stig Larsson var ju VD på EIS på den tiden det begav sig och han hade mycket att berätta. Stig berättade enkelt och rättframt om hur han kom till EIS (från RIFA) och vilka utmaningar som väntade.


Stig Larsson berättar om EIS på ett synnerligen levande sätt.

Han berättade hur han som VD på Rifa plötsligt fick frågan om RIFA hade märkt om komponenter (Stansaab - Tercas).

EIS hade ju ett stort produkturval, det gällde ju att kombinera företagsväxlar med sånt som kontoret behöver. En enda produkt gick med vinst! ALFASKOP!

Han berättade bl.a om förhistorien inför EIS: "Håkan Ledin fick en idé om att köpa statliga Datasaab och idén välsignades av Björn Svedberg. Datasaab passade bra in i LM Ericssons behovsanalys. Särskilt var Alfaskopterminaler intressanta. - LM Ericsson var storkund på Alfaskop-terminaler. LM Ericsson köpte Datasaab den 23 december 1980."

Vi (åhörarna) sög girigt i oss orden: "Alfaskop ökade mest". "Alfaskops vinst skenade."

Stig berättade att han fick order om att försöka sälja EIS rätt snart. Ett alternativ var partnerskap. "Det fanns inte ett globalt företag inom informationsteknologi som inte EIS hade diskussioner med."

Olivetti förklarade sig villiga att köpa EIS, men de ekonomiska förhandlingarna gjorde att det inte blev nåt. (Olivetti ville ha tre års förluster i pengar.)

Stigs glimtar från EIS uppskattades verkligen av åhörarna och han fick en kraftig applåd! Stig har nog mycket mer att berätta om EIS!

Gunner och hans pingisresa till Rio

Så var det dags för Gunner att berätta. På sitt lågmälda sätt berättade han om VM i veteranpingis i Rio de Janeiro. Att han åkte ur turneringen efter första matchen gjorde alls ingenting! Där fanns så mycket att se. Han illustrerade berättelsen med många bilder.


Gunner i Rio


Utsikt mot sockertoppen            Gunner på fest

Leif Jonson "halv-dansken": Fotoäventyr i Afrika

Nu tog den resvane Leif hand om podiet och bildvisningen. Han hade varit på en flera månader lång volontäranställning i Afrika. Huvuduppgift: att tillsamman med andra volontärer kolla på lejon med radiosändare. Varje dag ut i bushen med jeep för att bestämma var lejonen höll till. Leif hade kameran med och tog tusentals bilder. Han berättade med stor inlevelse hur det var att möta alla vilda djur på nära håll.


Leif i berättartagen

Leif visade många bilder och han hade också med sig en tidning som beskrev hans resa i Afrika. Det var tidskriften Auris som är en tidning för frågor som rör hörsel och ljudmiljö. Läs om resan i pdf-format här.

Leif! Varje gång du reser måste du berätta på detta sätt för Veteranklubben. Jätteintressant!

Lotteridragning

Lotterimästare Jan Persson hade fixat ett förnämligt vinstbord, där bästa vinsten var ett presentkort på Pool-resor värt 1500 kr! Sen följde 14 andra fina vinster.


Ragnar Fries vann högsta vinsten (presentkort 1500 kr). Här drar han andrapristagaren. Jan Persson håller låda(n).

Det fanns många fina köpta (och donerade) priser. Många vann! Naturligtvis vann även undertecknad! Inte en utan två priser! Det har ju hänt förut!

Nytt för i år var att Janne såg till att det var lika många vinster på varje lottfärg. Uppskattades!

Slutkläm

Än en gång en välordnad vårkryss! Tack till Lena Dahlroth (avgående Ceremonimästare) och Jan Nilsson (nuvarande Ceremonimästare). Det gjorde ni bra!

Titta/läsa mer

För dig som vill läsa mer (eller titta på flera bilder), finns det mycket att göra:
- Rune Winters berättelse från vårkryssen
- Leif Jonssons resedagbok

För följande bilder från vårkryssen behöver du användarnamn och lösenord, samma som till matrikeln. Saknar du användarnamn och lösenord, se pappersmatrikel eller mejla någon i Presidiet.

- Rune Winter ca 30 bilder
- Sune Larsson ca 70 bilder
- Mina egna ca 60 bilder

(Har du Picasa installerat kan du lätt ladda ner dom bilder du vill spara)

2009-05-31
/Björn Sölving