VETERANKLUBBEN ALFA - Gästbok
Åter till välkomstsida . Gästbok -00. Gästbok -99 . Gästbok -98 . Gästbok -97 . Skriv i gästboken


I gästboken kan du skriva vad du vill, tex vad du tycker om Veteranklubben och Veteran-WEB,efterlysningar, minnen...
OBS: Om du inte hittar här vad du söker: gå till Gästbok -00

2001-12-14
Det var en väldans response... IT-Historia mm. (Tord Jöran Hallberg).
From: Tord Jöran Hallberg [mailto:tjh@isy.liu.se]
Sent: den 13 december 2001 14:48
To: info@veteranklubbenalfa.se
Cc:  sturej@swipnet.se; erik.ahman snabel-a swipnet.se; stig.e@telia.com; e-g.wedell@brevet.nu

Subject: IT-historia m m

Hej Alfa-veteraner!

Det var en väldans response det blev på mitt lilla e-brev, men så hamnade det ju också på Alfas hemsida! Närmare bestämt har Björn Sölving, Sture Jansson, Erik Åhman och Stig Eriksson hört av sig, indirekt även Gunnar Wedell, som skrev "Putte, du var min ögonsten" som svar på min förfrågan. Bortsett från breven från Sture och Erik kan svaren läsas på Alfa-sidorna.

Björn skriver bl a att han bor granne med min gamle luck-kompis från RMS 1962-63 Leif Ek. Det var högst trevligt, och jag vill gärna komma i kontakt med Leif, så skicka hans e-postadress, den som har den! Björn säger att han skulle bli rätt förvånad om PS04-länken var först i Sverige. Var inte så säker på det! Om jag minns rätt, fanns det 60 datorer i Sverige 1960 (eller möjligen -61), och de var nog alla stand-alone. Alla synpunkter på detta
välkomnas!

(Strängt taget föddes väl Internet för 150 år sedan, då man lade ner den första telegrafkabeln under Engelska kanalen, men vi har bestämt oss för att tona ner kugghjuls- och reläepoken, som var en återvändsgränd, medan det går en röd tråd från rördatorerna till chipsen).

Stig Eriksson skriver att Lasse Billström 1957 gjorde en digital datalänk till Bloodhound redan 1957. Det skulle jag gärna vilja veta lite mer om, för det är väl avhemligat så här efter 40-50 år? När PS04-länken kom igång är också intressant. Tack, Stig för en kul uppsats om rullbollen! Är det helt klart att den var en svensk uppfinning, är det ju anmärkningsvärt. Förutom att den upp-och-ner-vänd finns i musen, finns den ju på de flesta bärbara datorer idag.

Erik ställer flera frågor om IT-museet här i Linköping. Svar: Tankarna är än så länge mycket lösa, men det är en seriös satsning. Kommunen har satsat 100 tkr till en förstudie, som nu pågår. Arbetsnamnet f n är IT-seum och det är tänkt att det förutom historiken ("stenåldern", PC-revolutionen, Internet) ska spegla nutid och framtid och ITs inverkan på samhället.

En fem mans arbetsgrupp har bildats med universitetets informationschef Lars Holberg som ordförande. Medlemmar är Magnus Johansson, Tema Teknik och social förändring, som doktorerat på en avhandling om bl a Datasaab och Luxor, Jan Hederén, f d journalist på Östgöta-Correspondenten, nu på Mjärdevi Science Park AB, Gunnar Elfström, Gamla Linköping och undertecknad.

Som äldst i gänget har jag tagit på mig att se vad som finns runtom i landet vad gäller historiska prylar (för sådana kommer ju in i bilden även om vi inte vill fokusera på det). Vi vill komma i kontakt med alla som har intressant material, för ev framtida samarbete, t ex i form av depositioner.

Men medan jag höll på med denna inventering kom jag på att Sveriges IT-historia ännu inte är skriven och att det som finns inte är komplett. Därav mina frågor om Putte och de första länkarna. Min fråga om Putte fick ju ett direkt svar från Gunnar Wedell, som jag tackar för! Lite mer om hur
datorn såg ut, kringutrustning m m, samt årtal skulle sitta fint, så jag ser med spänning fram mot de papper Gunnar eventuellt hittar över julen. Är också intresserad av vad det blev av de tio DS9000 som enligt en källa (tror det var Erik Stemme) ska ha levererats till Stril 60. Slängde man dom och karusellerna när det blev Censor i stället? 

Ja, det var några frågor som väcktes av brevskörden. Tack alla för informationen hittills! Hoppas diskussionen fortsätter!

Mvh

Tord Jöran

Tord Jöran Hallberg
f d Datasaab,
f d lektor i datorteknik vid LiU,
nu frilans och IT-seumintressent
tjh@isy.liu.se, tjhallberg@swipnet.se

2001-12-14
Gosen - Glimmingehus - Skåne (Anders Lindholm)
Det kom ett mail från Anders Lindholm:

Hej alla Veteraner !

Som en del av er redan vet så har jag lämnat den "stora metropolen" och bosatt mig på ett lugnare ställe, nämligen på gården Gosen på Österlen / granne med Glimmingehus.
Jag har en hänförande utsikt och döm om min förvåning när jag tittade lite närmare omkring och fann att jag till granne hade en ....PS-15 ! Radarn har nog snurrat färdigt nu men tornet används tydligen flitigt av alla mobiloperatörer. Mitt minne kan inte komma fram till om jag varit på stationen tidigare men signalen har jag nog sett. NOSTALGI !!

En God Jul och ett Gott Nytt År

önskas ni alla av
Anders Lindholm
011214.jpg (30461 bytes)
Klicka på bilden!


P.S. Ni är välkomna att titta in när ni kommer till Skåne D.S.

2001-12-09
En fråga om svensk datorhistoria (Tord Jöran Hallberg). Med svar från SM Eriksson.
From: Tord Jöran Hallberg [mailto:tjh@isy.liu.se]
Sent: den 7 december 2001 15:00
To: info@veteranklubbenalfa.se; sturej@swipnet.se

Subject: Svensk datorhistoria

Hej, vi är några här nere i Linköping som funderar på ett IT-museum, och då är förstås svensk datorhistoria i fokus.

Läste på Alfa-sajten (där jag hittade era adresser) med intresse Gunnar Wedells uppsats om "Svensk dataindustri i begynnelsen", som väckte en del frågor, varför jag vore tacksam om ni kunde skaffa fram hans e-postadress.

Han nämner en FOA-dator Putte, som jag aldrig hört talas om men skulle vara den första heltransistoriserade datamaskinen i Sverige. Vad var Putte?

För ett IT-museum är datakommunikation intressant. Jag gjorde värnplikten som radartekniker på RMS 1962-63 och mötte då den första Datakommunikationslänken i mitt liv. Den gick mellan PS04 och kanoninstrumentet. Har ni någon idé om vilken som var den första  datakommlänken i Sverige? Var det möjligen denna?

Vänligen

Tord Jöran Hallberg

F d univ.lektor i datorteknik vid Linköpings Tekniska Högskola
F d redigerare av Bits and bytes ur Datasaabs historia del 1-4
Numera bl a frilansskribent


WEB-ansvarig skrev då ett svar:

Till Tord       cc: Sture Jansson

Intressant mail! Jag har också funderat över vilken som var den första datakommlänken i Sverige. Dock skulle jag bli rätt förvånad om PS04-länken var först, men försvaret var ju tidigt ute!

Kollade med min granne tvärs över gatan, Leif Ek, som jag visste var radartekniker på PS04. Han nämnde då att ni var kurskamrater! Leif är ganska säker på att PS04-delen av rullboll-datasändare (och PPI) tillverkades av Standard Radio. Nästan alla som var inblandade på den tiden finns i Veteranklubben Alfa.

Jag tar mig friheten att sätta upp ditt mail i vår gästbok www.veteranklubbenalfa.se/veteran/gastbok.htm och jag lovar att kontakta Gunnar Wedell ang "Putte".

Skall även kontakta några som kan svara bättre på din fråga om den första datalänken.
SM Eriksson och Erik Åhman är dom första jag tänker på. Även Bo Lindestam och Ingvar Andersson var instrumentare samtidigt med dig och är även dom med i Veteranklubben.

Du kommer säkert att få flera svar!
Berätta gärna hur det går
Med vänlig hälsning
/Björn

SM Eriksson kom med ett svar redan dagen efter:

Sent: Sunday, December 09, 2001 1:31 PM
Subject: 12-bit datalänk

Hej!

Jag är övertygad att vår "12-bit datalänk" är den som efterfrågas.Föregångaren 5-bit länk stannade hos oss som prototyp.Vid de samtal jag och CO Svensson hade med Ove Norell på KFF 1955, framkom att han ej kände till digitala datalänkar överhuvud taget.

I detta sammanhang kan det vara intressant nämna den datalänk Lasse Billström utvecklade 1957 för dataöverföring till "Blodhundprojektet",där ett motorservo ingick i mottagarändan. Där åstadkoms felsignalen genom numerisk subtraktion mellan inkommande börsignal(digital), och är-värdet på motorns 13-bits kodskivan (Graykod)

Jag sänder som bilaga min skrift om "Rullbollen", som jag skrev för Ove Halén på Tekn. Museet.

MVH Stig


WEB-ansvarigs kommentar:

Stig berättade också:

Vid samtalet med Ove Norell framkom att de firmor som visat intresse för det som skulle bli "Flugan"-projektet hade tänkt sig någon form av analog dataöverföring. Han var till en början mycket skeptisk mot vårt förslag med digital överföring,. Vi kunde dock referera till våra lyckade arbeten för Söderbäck på arméförvaltningen.

Skriften "Rullbollen" kommer snart att publiceras på Veteranklubbens WEB.

/Björn

2001-07-17 Trevlig sommar önskar Sune Larsson wpe3.jpg (17603 bytes)
(Klicka på bilden för att få en större)
2001-05-29 Varmt Tack från ett regnigt och kallt Göteborg (Margareta Månson (Agerlöf)) Hej alla fd kollegor/veteraner !!

Ett stort varmt tack för en jättetrevlig dag ute på böljan.
Det är alltid lika roligt att träffa alla fd'ingar - jaa jag menar ju
kollegor, men det är ju alltid några man saknar men dom är ju alltid i
våra tankar.

Hoppas på återseende den 21/9 - en dag jag redan bokat upp i min
almanacka.
Ha en riktigt skön och go sommar allihop

Kram Margareta

2001-04-16 Datasaab som upphov till datorn i Gripen (Ingemaar Ogren)
Datasaab som upphov till datorn i Gripen.
Hej, 
Såg just att det här påstods att Datasaab skulle framgångsrikt utvecklat
och och tillverkat datorn till flygplan Gripen. Som jag var djupt inblandad
i projektledningen vill jag minnas att arbetet gjordes av D80-konsortiet
och att själva konstruktionen framför allt gjordes av Stellan Nennerfelt
på SRA medan tillverkningen hamnade hos Ericsson i Mölndal. Visst
var Datasaab, men egentlig konstruktion var det bara av CK37 för flygplan
AJ 37. D80 är nog också en kandidat för teknikhistorisk uppmärksamhet
eftersom den var tidigt ute med med ny teknik och representerade en
helhetssyn med både maskinvara och utvecklingsmiljö.

MVH/Ingmar
Ingmar Ogren, Tofs AB         Delivers Tofs (TOol For Systems)
e-mail: iog@toolforsystems.com  30+ years in Systems Engineering

WEB-ansvarigs kommentar:
Inlägget som Ingmar syftar på publicerades på Veteranklubbens
WEB (just på denna sida här i gästboken). Skrevs av SM Eriksson.
Leta nedan på datum 2001-02-05: "Brevföljd i ärendet Teknikhistoria...."
Titta hit om några dagar, kanske finns SM Erikssons svar här?

SM Eriksson 2001-04-17:
Hej! Jag beklagar mitt misstag,jag har alltid trott det var SAAB,
som utvecklat datorerna ifråga. Det var "tyngden" i varumärket SAAB
jag hade i tankarna. Datasaab som namn hade ju olika innebörd före
och efter samgåendet med Stansaab
MVH Stig
2001-04-16 Efterlysning  beskrivning ADDO-räknare (Rolf Person, Partille)
Efterlysning beskrivning ADDO-räknare
Hej
Sökte på nätet efter info om ADDO och hittade Veteranklubbens artikel om
tidig svensk dataindustriutveckling. Intressant, men det var ju inte riktigt det
jag sökte efter. Jag samlar på prylar som kan ha anknytning till miniräknare.
I den samlingen finns en tung grön räknemaskin tillverkad av ADDO.
Maskinen är försedd med en vev och diverse reglage på höger gavel, samt 
tre "räkneverk", varav ett tydligen använts för att mata in tex belopp. Min
fråga är om du/ni kan tipsa om var jag ev kan komma över en beskrivning
av dessa maskiner. Beskrivningen kan gälla både en teknisk beskrivning
och användarhandbok. Detta är inget viktigt men en liten kul grej, så
lägg inte ner en massa jobb...
MVH Rolf Person Partille

WEB-ansvarigs kommentar:
- Överlåter åt läsarna att svara på frågan
- Här lite info om räknemaskiner (och skrivmaskiner) ADDO, Facit ....
2001-04-02 Tips till föreningar (Erik Åhman)
Erik, som är imponerad av Veteranklubbens sätt att hantera
årsmötesförhandlingarna, har här (baserad på Calles årsmötesplan)
gjort ett förslag som kanske kan användas som förebild till andra föreningar.

Klicka HÄR för att få förslaget i pdf-format.
2001-03-20: Sheratonbilder, Bengt Rolander
Januari 1999 hade Veteranklubbens WEB en fråga om vilka som var med på
4 fotografier från en Sheratonfest 1977. Nu kom ett mail från fotografen
Bengt Rolander:
Hej Björn, Kul idé! 
Jag har tagit bilderna, kul att de kommer till användning. Jag har kollaget
kvar i original. Där ser man detaljerna lite bättre vilket gör det lättare för mig
att bidra med ett par namn:

Bild 1 Nr 1, ej anställd. Kommer ihåg att jag dansade med henne. På min
fråga vad hon gjorde svarade hon "Jag är van att handskas med såna som dig
- jag jobbar på Beckomberga!!"

Nr 9 är Ann Göransson (Bagge)

Bild 2 nr 8 Hans Tedstedt.
Nnr 2 är samma som nr 14, kanske namnet dyker upp ur minnet
också nån gång.

Bild 3 I mörkret över mitt huvud, (nr 3) syns bl.a. Roger Gustavsson
(på mitt original) 

Många hälsningar
Bengt Rolander
2001-02-21: Hälsning från Göteborg: Margareta Månsson (fd Agerlöf)
Hej alla mina kära vänner och fd kollegor!

En enkel hälsning från Götet där solen idag (21/2) skiner och det känns
nästan som vår. Jaa, det var ett tag sen jag kunde vara med på något av
träffarna, till min stora sorg, för det är ju alltid lika roligt att komma till
Sthlm och träffa vänner. Den 18/5 kan jag inte heller - reser då i den
vevan till Frankrike.

Jaa, jag har nu tagit steget ut till en viss frihet "avtalspensionär" en glad sådan 
naturligtvis, men jobbar som konsult - inte klokt egentligen - men har ju svårt 
att säga nej när man blir tillfrågad.

Jaa man ska inte klaga det är ju alltid kul att vara eftertraktad. Jag planerar för 
att komma upp till september mötet och ser framemot detta. Är det inte
nån som kan maila en hälsning till mig, jag nås ju på marman@mot.chalmers.se. 

Varma hälsningar 
Margareta 		Var rädda om Er tills vi ses nästa gång!

Klicka här för att maila Margareta
2001-02-05: "Brevföljd" i ärendet "Teknikhistoria, Censor" och "Datadoktorn ratar modern programvara" Webbansvarig har mottagit en "brevföljd" som startades med anledning av Erik Åhmans "Notis" om Harold Lawson. 

Tack Erik! Precis så här bör en VeteranWEB funka!

Här de olika breven i kronologisk ordning

From: Erik Åhman 
To: Björn Hem Sölving 
Cc: Stig SME Eriksson ; Björn ICL Sölving ; Bo Alfa Lindestam 
Sent: Monday, January 29, 2001 5:54 AM
Subject: Datadoktorn ratar modern programvara

Se SvD Näringsliv sid 10 - 11 måndag den 29 jan. Måndagsintervjun Harold W Lawson, Lidingö. Harold Lawson har bl.a. "arbetat som konsult hos Sveriges enda mer betydande datortillverkare Datasaab i Linköping" Windows duger inte i rymden"


Från: Stig Eriksson 
Till: Erik Åhman 
Skickat: den 31 januari 2001 22:53
Ämne: SV: Datadoktorn ratar modern programvara

Hej Erik!
Jag läste samma artikel i SvD som Du. Min reflexion var att det torde vara svårt att få en f.d Saab-man ta till sig information om vår dator Censor, medveten som han torde vara om Saabs kommersiella datorers öde.Den PR-verksamhet Saab alltid med framgång bedrivit kan vi inte rå på! Vad Saab har åstadkommit på flygområdet överförs automatiskt till all deras verksamhet. Att denna vad gäller kommersiella datorer ej varit lyckosam är nu okänt eller glömt.Däremot är det idag allmänt känt att Saab framgångsrikt utvecklat och tillverkar datorn till flygplanet Gripen (se kommentar daterad 2001-04-17 ovan) och för den franska rymdraketen Arianne.
Hade Censor funnits med i en teknikhistorisk bok, som diskuterats i massmedia skulle läget varit annorlunda. I dag skulle kanske en artikel i årsboken Daedalus kunnat intressera denna boks reguljära läsekrets.
Men vem skriver en sådan artikel nu? Den naturlige författaren Kjell Mellberg finns ej längre.
Stig


From: Erik Åhman 
To: Stig Eriksson 
Sent: Thursday, February 01, 2001 10:01 AM
Subject: SV: Datadoktorn ratar modern programvara

SME
Tack för Din synpunkt. Det kan väl vara bra om Du vill sända dina reflexioner även till andra intresserade, som i första hand Björn Sölving, Bosse Lindestam och Sture Jansson.
Eller kan jag sända ditt inlägg till dem?
Erik


Från: Stig Eriksson 
Till: Erik Åhman 
Skickat: den 2 februari 2001 16:10
Ämne: SV: Datadoktorn ratar modern programvara

Ja, gör så
Har Du sett hur Daedalus skriver om teknikhistoriska ämnen? en "elektronik"-beskrivning av Censor är kanske ej lämplig, men däremot allmänna prestanda,dess historia och projekt där den används.Kanske kan Sture J. övertalas, jag skulle kunna förmedla kontakt.
Stig


From: Erik Åhman [mailto:erik.ahman snabel-a swipnet.se]
Sent: den 2 februari 2001 16:50
To: Björn Hem Sölving; Sture Alfa Jansson; Bo Alfa Lindestam
Subject: SME synpunkter på teknikhistoria med anledning av, Datadoktorn ratar modern programvara

Jag har mottagit nedanstående synpunkter från SME som jag nu, med hans godkännande, sänder vidare till närmast intresserade. 
Något att spinna vidare på, beträffande teknikhistoria och Censor?
Vem är den naturlige författaren efter Kjell Mellberg?
Erik

Fortsättning Se Gästbok -00 .
Nästa inlägg... ...kanske kommer från dig?