VETERANKLUBBEN ALFA - Gästbok 99

Åter till välkomstsida . Gästbok -98 . Gästbok -97 . Skriv i gästboken


I gästboken kan du skriva vad du vill, tex vad du tycker om Veteranklubben och Veteran-WEB,efterlysningar, minnen...

1999-12-25: Julhälsning från Erik Åhman
Hej Björn

Jag har ingen vinkande jultomte att bjuda på, men jag bifogar, tyvärr lite sent, en julgran som har direkt koppling till Alfa. Bilden är fotograferad från vårt rektangulära 21" PPI typ DS 86 i H-div (= Ledningssystem) på Eriksson i Kista. Denna bildenhet användes bl.a. för vapenindikatorn i ledningssystemet  MARIL 880 ombord på svenska flottans robotbåtar  typ Norrköping.

Färgerna kommer från att (det panteterade?) bildröret hade två olika skikt, den övre delen är avsedd för råradarpresentation (med längre efterlysning) och den nedre delen för syntetisk presentation. Det är då olika typ av skikt. Bo Lindblad, Anders Claesson eller Arwi Wäin kan säkert lämna mer upplysningar. Denna bild använde H-div sedan som julkort i flera år.

Med Julhälsning från Erik Å
1999-12-10:Referat från årsmötet (Rune Winter) Årsmötet den 9 december 1999 på TietoEnator.

Startade en timme tidigare med tanke på att jag skulle åka Gröna Linjen. Nu hade dock SL ställt till med en stor överraskning: Tåget höll tidtabellen!! Detta var anledningen till att jag kom en timme för tidigt. Så nu vet ni det, ni funktionärer som ironiserade över att "gamlingar minsann är ute i god tid".

Efter avprickning gick jag efter anvisningarna ned till garderoben, där jag mötte en ung trevlig man. Sträckte ut handen till hälsning, vilket även han gjorde. Undrade hur denne unge stilige man kunde tillhöra veteranerna. Så upptäckte jag mitt misstag: Det var ju en stor spegel!

Den fina foajen fylldes så småningom med ca 100 veteraner, sorlet steg och innehållet i glasen sjönk..

Vi intog därefter samlingssalen Olympen, där Presidenten Gun Lennerstrand öppnade mötet. Den tillförordnade ceremonimästaren Jangunnar Rönnlund förklarade på en mycket lättfattlig OH-bild kvällens program: Var är vi?, Vad gör vi?, Vad hör vi?, Vad får vi?. Presentationen var dock inte tillräckligt enkel för att ceremonimästaren själv kunde följa den. Vår alerta President redde dock ut begreppen.

Kvällens värd Sune Ekfeldt önskade oss välkomna, och berättade om TietoEnator med ca 10 000 anställda i 12 länder, dess affärsidé och planer för framtiden. Mycket stora omställningar inom försvaret har medfört att mycket ska skrotas, och mycket nytt ska tas fram i enlighet med nya målsättningar.

Så vidtog årsmötesförhandlingarna. Snabbt och effektivt! Vad sägs om att dagordningen godkändes innan vi såg den?

Ekonomiska redovisningen var i sin ordning. Men jag som är tekniker och ekonomiskt okunnig har alltid förundrats över att tillgångar och skulder alltid blir lika på öret när! Den avgående styrelsen fick enhälligt ansvarsfrihet för det gångna verksamhetsåret. Var det någon som hörde en lättnadens suck? Styrelse för den kommande perioden utsågs enhälligt i enlighet med valberedningens förslag. (Se alfa-nytt).

Ett par välförtjänta hedersmedlemmar utnämndes: Myntmästaren John Wijk för dennes utomordentliga arbete med att sköta föreningens ekonomi genom åren, samt Björn Sölving för dennes stora arbetsinsats med hemsidan (ett jobb som endast den som själv försökt skapa en hemsida till fullo kan förstå)

"Skorpan" Sven Skåraeus höll kvällens föredrag kring ämnet "Universum". Att berätta om detta komplicerade och fascinerande ämne på ett underhållande och för novisen gripbart sätt är bara det en bedrift. Vilka avstånd! Vilka restider! Jag ska aldrig mer klaga på Gröna Linjen. Det var verkligen en tankeställare när Sven berättade om villkoren för att liv ska kunna uppstå på en planet. Man förstår att vi har haft en utomordentlig tur på vår planet Tellus. Måtte mänskligheten komma till insikt om detta och inte förstöra den!

Kvällen avslutades med en synnerligen god och rikhaltig middag. Brusnivån steg med åtskilliga decibel under veteranernas nostalgiska diskussioner.

Dock lyckades Björn Sölving göra sig hörd med ett par mail från några veteraner: Leif och Ann-Sofi Ek som gonar sig i södra Australien, men på årsmötet befann sig på Fidji, samt från Arvid Manell som åkt ända till Borlänge. Mer om detta på vår hemsida.

Jag tackar och rullar mig i stoftet inför Presidiet, Sune Ekfeldt samt TietoEnator som upplåtit sina lokaler och dessutom givit ett bidrag till klubbens kassa.

Rune Winter
1999-12-09: Leif Jonsson, Tack för i afton Följande mail kom några timmar(!) efter årsmötets slut:

Hej Björn och alla andra gamla kolleger.

Så har jag varit med på min första träff med er Veteraner.
Tack för att jag fick vara med, det var lige så spännande som jag hade föreställt mig.
Det kan var att det för er andra som har varit med i klubben i 20 år, eller stadigväck ser era kolleger i köbcenter och dyligt inte tycker att detta är så specielt.

Men för mig som har boet i Danmark (Deplo-Ceplo) de senaste 22 år, så är detta en mycket speciell upplevelse.

Vi ses, på nästa träff.

Leif Jonsson

DBU 266, PPI 841-842, Deplo, Ceplo, samt olika små jobb derimellem.

1999-12-08: Olle Hagmansson efterlyser fjälster. Det kom ett mail (till Calle) från Olle Hagmansson. Kan någon hjälpa honom?

Hej Calle!
På tal om julmat, så tänker jag göra julkorv. Har köpt en elektrisk köttkvarn.. Recept med ingredienser har jag, men man måste ju stoppa det i någonting. Du som vet och kan allt, kan väl tala om för mej var man kan köpa korvfjälster, ej plast, utan naturliga.Här gäller ej någon kunskapskorvstoppning, utan riktig korv som du senare kan få smaka. Matlagning är mitt liv. Jag hör av mig när du minst anar.

Hälsningar Olle
08369707@telia.com

1999-12-06: Första jul och nyårshälsningen (Arvid Manell) Mockfjärd 991203

Bäste Björn

Jag beundrar Ert arbete i klubben. Ett ord räcker: proffsigt!

Det har dröjt med nytt foto. Både Ingegerd och jag har varit förkylda. Idag åker vi till Borlänge. Där går jag in i en hytt och plåtar mej; och lägger resultatet på postlådan. Jag har, som du ser i matrikeln, uppnått mogen ålder, och resulatet av plåtningen blir väl därefter!

Annars är allt bra med mycket arbete, inte ovanligt för pensionärer!

God Jul och Gott Nytt År till Dej och hela klubben.

Arvid Manell.

Björns kommentar: Tack detsamma. (här finns bild på Arvid).

1999-12-06: En 7-åring berättar (Jan Persson) Webbansvarig fick ett mail från Jan Persson. Texten borde måhända spridas till fler Veteraner (som många är ingenjörer)

Här kommer den utlovade rara berättelsen om "Ingenjören".
Må tro den kan vara sann?
Mvh, Jan

VAD SKALL JAG BLI NÄR JAG BLIR STOR

Jag vill bli ingenjör när jag har blivit stor,
det är ett roligt arbete och lätt. Därför finns
det så många ingenjörer i dag, och varje dag blir
de bara fler. Ingenjörer behöver inte gå så mycket
i skola. De måste lära sig programmeringsspråk, så
att de kan tala med datorer. Jag gissar att de måste
kunna läsa också, så att de vet vad det är frågan
om när allt trasslar till sig.

Ingenjörerna måste vara modiga så att de inte blir
rädda, när allt trasslar till sig mer än möjligt,
eller när de måste tala främmande språk på utländska
så att de vet vad de ska göra. De måste ha goda ögon
också, så att de kan se genom en kjol och inte vara
rädda för kvinnorna på kontoret, eftersom de arbetar
tillsammans.

Jag gillar också lönen som de får. De får mer pengar
än de hinner använda.Det beror på att alla vet att
ingenjörena har ett svårt arbete utom ingenjörerna
som vet hur lätt det är. Det finns inte så mycket
som jag inte tycker om, utom att kvinnorna tycker
om ingenjörer och vill gifta sig så att
man måste köra bort dom, så att de inte stör.

Jag hoppas att jag inte blir allergisk mot kontorsdamm
så att jag kan bli ingenjör. Jag blir sjuk av vår hund.
Om jag blir allergisk mot kontorsdamm
kan jag inte bli ingenjör och måste arbeta.

Tero, 7år

1999-12-05: Alfakvällar på Nalen? (Calle Vedin) Calle Vedin m hustru har besökt Nalen och fick då en idé. Presidenten tycker att idén är jättebra!

Hej samtliga!

Igår kväll (fredag 1999-12-03) besöktes Nalen av Hedersledamoten med hustru.
FANTASTISKT!

Det var en Klassisk Nalenkväll till Topsys minne. Mycket folk men inga övriga från Veteranklubben Alfa syntes till. En snabkalkyl gav att medelåldern bland de som spisade, dansade eller åt lite mat eller tog en öl i någon av barerna var 63 år (precis som Veteranklubben). I stora salen spelade omväxlande Bob Ellis Nat King Cole Combo och Ballroom Big Band (med bla fyra trumpeter, fyra tromboner, fyra saxar). I stacken spelade Bunta Horn Jazzband och i Cabaret Harlem var det jazzkonsert med Arne "Dompan" Domnérus.

Klassiska Nalenkvällar år 2000 är 27 jan, 25 feb, 25 mars, 27 apr, 29 sep, 28 okt, 17 nov och 3 dec.

Ett av enkätsvaren från vårresan i maj 1999 var just "Nalen" - det kanske inte var ett så dumt förslag? En gång i tiden föreslog Veteranen Gunnar Norling (finns tyvärr ej längre med oss) att vi kunde väl träffas på någon pub eller liknande när det så passade. Alltså vi skulle ha ett ställe dit man kunde gå och förhoppningsvis träffa några Veteraner. En kombination av dessa båda förslag blir sålunda: "Under år 2000 träffas Alfa på de klassiska Nalenkvällarna"

Vad tyx?

Hälsningar/Calle

1999-12-03: Leif Jonsson skriver till Calle Vedin Calle Vedin berättar:
Den nya Veteranen Leif Jonsson skriver efter att ha fått välkomstpaketet i form av Stansaab telefon katalog 1971 (där Leif har organisationsbeteckningen LD 43), Jubileumsskriften (i färg) och Fyrtio år av den svenska datahistorien:

Leif Jonson skriver:
:
Det startade rena nostalgi trippen, det känns som att komma hem i värmen igen. Jag förstår inte vad det var som hände med en när man begynde på STANSAAB, det var en sammarbets anda och gemensam hållning till att få det hela att fungera, som jag aldrig senare har upplevt i mitt arbetsliv.

När man så sitter og kikar i telefon boken, medlemsmatrikeln, hemsidan, gästboken, så kommer minnena, det är en helt fantastisk upplevelse.

/Leif Jonsson

1999-11-30: Leif Ek Ända från Australien kom följande mail:

Till veteranklubbens medlemmar!


Sitter här i trädgården framför huset i West Lakes Shore, South Australia och tänker på hur olika villkor, som gäller i världen. 25 meter framför oss ligger den enorma stranden mot Södra Oceanien. Stranden sträcker sig från Glenelge, där de första invandrarna till South Australia landsteg så sent
som 1836, till North Haven en sträcka på c:a 20 km.

Försommarvinden är redan varm c:a 30 gr C och rör om bland palmgrenarna till ett omisskänligt sus. När vi lämnade Stockholm för drygt en vecka sedan hade precis den första snön kommit, det var 0-gradigt och gråmulet.

När vi firat sonens 30-årsdag på onsdag lämnar vi honom åt "ödet" att tillbringa ytterligare en sommar här i SA. Själva reser vi vidare 200 mil norrut till Cairns och Stora Barriärrevet för nya upplevelser.

Det enda tråkiga med resan är att missa Veteranklubbens årsmöte, men den dagen befinner vi oss på Fiji och det är ju inget dåligt alternativ.

Hälsningar till Er alla från
Leif och Ann-Sofi Ek
1999-11-14: Per Hilding (SOS Alarm) frågar om Censor 932 Det kom ett mail från Per Hilding (SOS Alarm)  via Magnus Karlsson

From: per.hilding@mail.bip.net   (Per Hilding" 13-NOV-1999 20:18:33.80)
Subj: Det började på  Datasaab?

Hej. Jag heter Per Hilding och jobbar vid SOS Alarm. jag har varit med
där  rätt länge. På  sjuttiotalet startade utvecklingen av de datorer som vi
köpte till SOS-Centralerna i Stockholm, Malmö och Göteborg på Datasaab
såvitt jag vet. De benämndes  hos oss "Censor 932". Det vore kul om någon
kan berätta lite mer om  ursprunget från Datasaab och hur det utvecklades vidare.

Per Hilding

Svaret:

Hej Per och Magnus

Som webbansvarig för Veteranklubben Alfa har jag fått ditt mail, och jag kan ge dig ett antal länkar som beskriver Censor 932 från lite olika synvinklar. Om du inte får svar på dina frågor så är du mycket välkommen med fler frågor.

Inom Veteranklubben finns nästan alla som konstruerat Censor 932 och gjort systemen där den ingår. Alla länkarna pekar till sidor hos Veteranklubben Alfa, där finns idag ca 330 veteraner som jobbade i det företag som tog fram Censor 932 (och en massa andra system).

Veteranklubbens hemsida: http://www.veteranklubbenalfa.se/veteran
Lite om utvecklingen av C932 i Jubileumsskriften 1997:  http://www.veteranklubbenalfa.se/veteran/litt/jub97.htm
(köp gärna!)  Där det finns ett utdrag som säger en hel del om C932:  http://www.veteranklubbenalfa.se/veteran/litt/jub97_40.htm
Fortsatt utveckling av C932 kan man läsa på:  http://www.veteranklubbenalfa.se/veteran/99q1/990316.htm

Företagshistoria kan du se på: http://www.veteranklubbenalfa.se/veteran/foretag.htm

Jag tar mig friheten att publicera din fråga i  Veteranklubbens gästbok.

Hälsningar
Björn Sölving

991022:
Erik Åhman kommenterar "Klubbens ändamål.."

Kontakten med arbetskamrater.

I och med att den gemensamma nämnaren för oss i Veteranklubben Alfa är att vi varit anställda på SRT, STANSAAB, DATASAAB etc. så tycker jag att det inte är fel att på träffarna ÄVEN ha informationsutbyte som tittar bakåt i tiden. Vad gjorde vi då egentligen och vad blev det sedan?

Olika vältaliga medlemmar (t.ex. Bosse Lindestam och andra) skulle kunna berätta något, av allmänt intresse, om vad som egentligen hände på den gamla goda tiden i Barkarby etc. Det var säkert mycket som hände som då inte kunde eller fick läcka ut, men som nu borde kunna spridas. Det kan avse hur vi fick en viss beställning, Det torde finnas gamla informations och reklamfilmer, och reklambilder, utan att behöva gå för djupt tekniskt

Runt ALFA, Tercas, ATC och Stril finns det säkert mycket att berätta, som skulle kunna ske på ett informativt och underhållande sätt.

På vårresen fick vi t.ex. höra Lasse Stelling berätta om rörtillverkningen på SRT.

Hälsningar från Erik Åhman

991001:
Arne Tolvgård kommenterar SM Erikssons SRT-artikel i senaste ALFA-Nytt (nr 3 1999)
Hej!

Tack för en briljant återblick SRF historia! Trots min medfödda nyfikenhet hade jag ingen aning om SRT historia. Jag kom till SRT 1965. Kemilaboratoriet låg ju långt från de övre planen där det fattades beslut.

Jag är glad att jag fick arbeta i ITT företaget. På 60-talet utvecklades och marknadsfördes många nya material i USA. Vi fick ju tillfället att prova ut dessa material, först tror jag i svenska företag.

Kanske skulle jag hålla ett föredrag för veteranerna om dagens och morgondagens materialrelaterade problem i elektronikprodukter. Att limma fast nakna chip i stället för att löda. Att ersätta bly i lod och att fasa ut halogener i laminat. Att bygga gröna elektronikprodukter. Att konstruera för skrotning. "Köp-slit-skrota"

Hälsningar

Arne Tolvgård

990706: Margareta Månsson: En hälsning från Maggan, Götet Hej alla gamla Stansaabare ! 

Sänder en regnig sommarhälsning från framsidan, men hoppet finns kvar
att solen även ska skina 
på oss här nere, önskar Er alla en riktigt go och härlig sommar. Vi ses till
hösten 

Kramar Margareta Månson (bild
990527: Rune Winter: referat från vårmötet
Ålandsresan den 19 maj 1999

Så var det dags igen för en Ålandsresa med Alfa-gänget.

För min del avlöpte den mest kritiska delen av resan, nämligen tunnelbanans gröna   linje mellan Hässelby och Slussen, lyckligt den här gången. Antagligen hade SL   kopplat ur det nya signalsystemet så att jag skulle slippa att missa båten. Tack   vare SL:s tillmötesgående kom jag nu i god tid till Vikingterminalen.

Där blev det avprickning och utdelande av namnskyltar (ifall vi skulle glömma våra namn).

Frukosten serverades i annan lokal än den vi hade lärt oss hitta till vid förra Ålandsresan, vilket skapade stor förvirring, men till slut var alla samlade i den nya lokalen där den goda buffén intogs.

Vädret var soligt och havet lugnt, så antagligen kom både lättvindsgenua och spinnaker till användning.

Så inträffade en liten malör. Det gick inte att spola toaletterna! Nåväl, det fixades. Märkte ni att klockorna kom igång samtidigt som spolningen kom igång? Antagligen var allt styrt från en centraldator. Är era egna toaletter milleniumsäkrade?

Ja och så till mötet. Nya presidenten Gun Lennerstrand öppnade mötet och hälsade nya och gamla medlemmar välkomna. (Gamla förresten, det är väl ingen som känner sig gammal?)

En stadgeändring godkändes, nämligen att gifta eller samboende alfamedlemmar bara behöver betala en medlemsavgift tillsammans. För undvikande av tolkningsproblem: Detta innebär INTE att alla ni andra slipper undan med halv avgift!

Så fick vi lyssna på två intressanta föredrag. Först av den nye medlemmen Lars Stelling som berättade om tillverkningen av elektronrör på SRT, och de tekniska problem som man hade att brottas med, bl.a toleransen hos de olika materialen, som hade olika utvidgningskoefficient.

Beträffande elektronrör, så nämnde Lars (som också varit kvalitetschef) att dessa bara kunde monteras på ett sätt i sina rörhållare, vilket uteslöt felmontering vid isättande av rören.

När de integrerade kretsarna senare kom fram standardiserades den välkända dual-in-linekapseln. Men då gjorde man ett misstag som har kostat apparattillverkarna enorma belopp i felkostnader. Man glömde att sätta in ett styrstift, eller se till att stiftplaceringen hindrade att kapseln kunde vändas 180 grader.

Som standardiseringskille blir man lite beklämd när man ser hur man fortfarande missar mycket vid framtagande av nya komponenter. Se t.ex. vad onödigt många storlekar det finns på de små batterierna till armbandsur m.m.!

Efter Lars föredrag fick vi besök av fartygets kapten Ove Englund. Han visade sig vara väl bevandrad i ny teknik och blev inte svarslös vid frågestunden med  intrikata tekniska frågor.

Han överlämnade också en gåva till klubben i form av en kryssning att lottas ut bland deltagarna

Därefter skulle han återgå till ratten. (Och jag som trodde han hade rorkult). Nästa föredrag hölls av Jorma Mobrin, som hade givit sig tid att komma till vårt möte.

Först inledde dock Jangunnar Rönnlund med en kort presentation av Jorma, med   årtalen för de olika funktioner han innehaft.

Så kom då Jorma och bekräftade att alla årtal var felaktiga, annars var det rätt.

Jorma berättade bl a om den tekniska utvecklingen av Alfaskop, samt mobiltelefoni och AXE-systemet. Vi fick även historik från Stansaab-Ericssontiden med bildandet av EIS och alla
turer med hopslagningar, försäljningar och köp av bolag m.m. Mycket intressant för oss som varit med och jobbat under denna tid att få en glimt bakom kulisserna,där mer eller mindre lyckade beslut tagits genom åren.

Ett mycket lyckat vårmöte, som jag bidrog till genom att som vanligt köpa alla nitlotter till gagn för de lyckliga vinnarna.

Tack Presidiet för allt jobb ni lagt ned, och inte minst för det vackra vädret som ni hade beställt åt oss!

Jag vill slutligen hälsa Vicepresidenten, som hade oturen att bli sjuk. Vi saknade dig Einar!

Rune Winter

990527: Erik Åhman: Föreningen Stockholms Företagsminnen Hej Björn
Som omtalades på resan till Åland kommer Föreningen Stockholms Företagsminnen att   flytta från Södra Hammarbyhamnen till Ulvsunda. Adressen blir Grindstuvägen   48-50 med infart via Ulvsunda Slott, eller med T-bana till t.ex Stora Mossen.   Lokalerna har tidigare använts av Rikspolisstyrelsen för vapen och ammunition.   Flyttningen påbörjades den 11 maj och pågår till invigningen i september.   Vår kontaktperson på Företagsminnen är Alexander Husebye. Vårt material från   "våra företag" är rubricerat "Veteranklubben Alfa"
Med hälsningar från Erik Åhman


Björns kommentar: Här länk till Föreningen Stockholms Företagsminnen och här en bild på våra hyllor (på gamla stället).
990520: Anders Fridell Alfaskop Värmland Hej

Det var verkligen kul att se er hemsida.

Många gamla minnen dök plöstligt upp.
Jag heter Anders Fridell och började mitt första arbete som kabeltestare på
Stansaab i Järfälla. Tror att det var enheter till TERCAS? som testades.
Min gruppledare var Marku Rutanen som jag såg på en bild på hemsidan. ( Var
är du nu? )
Efter ett år gick jag över till test av Alfaskop 3500/3700.
Tror att Gunnar Lindgren var ansvarig där.
Nåväl, mycket har hänt sedan dess, men det roliga är att jag nu arbetar på
Alfaskop i Värmland.
Så historien går igen. När folk undrar vad Alfaskop betyder, behöver jag
inte slå upp någon förklaring !

Ha det bra alla gamla Stansaabare!

Soliga Hälsningar

Anders Fridell

fridell@alfaskop.net
990517: John Kårbro, ATCAS-frågor ATCAS-historik mm

Jag heter John Kårbro och är sedan 2 år pensionerad från Luftfartsverket där jag tjänstgjorde i olika positioner från 1958 då jag började som fl-aspirant på Bromma till 1996 då jag avslutade min karriär som nordisk representant i ICAO som expert på diplomatnivå i Air Navigation Commission.

Däremellan hann jag med att prova på samtliga steg från "plankan" via vaktföreståndare till Trafikdirektör och VD för Swedavia. Jag har sålunda haft förmånen att få vara med om luftfartens utveckling i alla faser såväl metodiskt som tekniskt. Jag försöker i dessa generationsskiftens tidevarv information om tider som varit till dem som nu tar över. Det är en hel del som jag tycker de borde ha med sig i bagaget. En viktig ingridiens därvidlag är ATCAS-systemen och dess tillkomst. Tyvärr har jag upptäckt att det här med att få tillgång till vissa nyckeldata m.m är svårare än jag trott. Verkets arkiv har kommit i viss oreda i samband med flytten tilll Norrköping och personalen är nästan till 100 % utbytt.

Finns någon i ALFA som kan bistå mig med t.ex. datum för kontrakskrivandet på ATCAS 1 resp. 2 ? Liksom driftsättningsdatum för ettan på Arlanda, bägge stegen? Tacksam för all ev. hjälp jag kan få.

John Kårbro

e-mail: john.karbro@swipnet.se

Björns kommentar: Vidarebefordrade frågan till Bo Lindestam, Ingvar Andersson och Calle Vedin. Bosse svarade genast med:

Tjänare John,

Tjänare Ni andra också,

Det var ju ett friskt initiativ att fråga Alfa-klubben om Lfv-arkivfrågor.

Jag ägnade i samband med skrivandet av Alfa-klubbens jubileumsskrifter en
hel del möda att försöka bestämma just "exakta" datum och bedöma historien
också litet ur ett makroperspektiv.

Helt preliminärt i min första sökning av materialet fick jag följande data
(om nu inte någon detaljkunnare redan har försett Dig med exaktare data):

1974-11-22 Stansaab får sin största order inom lufttrafikledning (det
hette ju så en gång i tiden) dittills, ATCAS1med en ordersumma på 19,5 MSEK.

1977-02-15 Stansaab får ordern på ATCAS2, med ordersumman 31 MSEK.

1979-03-01 Togs ATCAS1 i drift

1980-11-17 Skickar Lfv sitt godkännande av ATCAS1, dock med några få villkor.

Jag skall väl söka litet vidare och se om jag kan få fram ytterligare i det
numera "outsourcade Lfv-arkivet" delvis i min källare. En del modern historia finns ju samlad kring YDAB och deras insatser på Arlanda, men det är kanske för sena händelser för Ditt syfte.

Kul att höras denna vägen. Vi kan ju fortsätta där vi en gång slutade "utanför" Din tjänstedörr i Norrköping. Vi hörs!

Hälsningar
Bosse Lindestam

990318: Erik Åhman: Förslag till hemsidan Förslag till hemsidan.

Hur många avknoppningsföretag har uppstått?
Från "vårt företag" SRT, STANSAAB, DATASAAB har det bildats ett stort antal
företag som avknoppats med ledande personer från "vårt" företag.
Det vore intressant om någon kort vill presentera "sitt" företag och vilka som
kommer från vårt ursprungsföretag. Många tidigare anställda vid SRT, STANSAAB,
etc kan numera bli medlemmar i vår veteranklubb ALFA.

Erik Å

990318: Erik Åhman: Flygvapen- museum Björn

Om Du så tycker kan du ju lägga in en länk till en nyöppnad hemsida
www.flygvapenmuseum.nu/

Erik Å

990310: Erik Åhman: Håkan Lanz och   hans   GPS-system. Håkan Lanz och hans GPS-system.

I TV2 program NOVA SPECIAL som sändes den 8/3 visades Håkan Lanz system för utbyte av lägesinformation för bl.a. civil flygtrafik, sjöfart mm.  Om och när systemet blir världsstandard kan säkerheten öka och behovet av rader  för civil flygtrafik minska
Det var detta system som Ingvar Johanson YDAB talade på ALFA årsmöte på CelsiusTech System i december.
TV programmet kommer i repris den 11 och 14 mars i SVT!
Erik Å

990301 Göte Wiklund: Kontakter med SEMKO 1983 Text flyttad hit
990226: Erik Åhman: Förslag till innehåll på ALFA hemsida Ny avdelning på ALFA hemsida och mer användning av Alfa-tidningen

På hemsidan finns en rubrik Företagets historia. Jag tycker inte att det är
företagets historia, men kanske företagets omvandling.

Jag föreslår därför att webbansvarig till hemsidan lägger upp två nya
samlingsrubriker med texten VÅRA SYSTEM OCH PRODUKTER.
Under denna huvudrubrik kan finnas ett antal underrubriker för olika typ av
verksamhet PPI, Flygtrafiksystem, Militära Ledningssystem, Alfaskop,
Pasientdatasystem, Datalänkar etc
Där bör alla uppmanas att bidraga med sitt strå! och skriva och berätta KORT om
sin del av företagets historia.
Var och en av oss alla som jobbat med något inom "företaget" t.ex. Alfaskop 3500,
M1, Bisto, Hemgjorda radiorör, Modem, CENSOR 932, PPI 841, ATCAS,
Göteborg-Sundsvall, Armelänken, Karolinska, BTL. Första ALFASKOP, Hemmagjorda
IC-kretsar, Egentillverkade kontakter osv etc
Här skulle kunna ingå: Vilka personer som var med , Vilket år, KORT om vad
grejen-systemet gjorde, några historiska uppgifter som kan var kul att lämna till
eftervärlden från oss som var med på den tiden
Kunder, Användning, Vad blev det sedan (För militära system borde uppgifterna
var öppna när systemen gått ur tiden)

Förteckna alla andra företag som knoppats av från vårt företag......

En annan huvudrubrik skulle kunna vara PERSONALENS HISTORIA
Episoder, Här kan t.ex.. Gun skriva om någon trevlig episod från Personalavd
eller om någon platssökande...
Einar kan skriva något från facket.
Fritidsklubbarna Motorklubben, Fotoklubben etc.
Kaffevagnen, Lilla rökeriet, Rockrulle, CK-Nisse, Levin på exp-lab...-..
Att söka jobb hos SME...
Kommer Du ihåg när.......

Detta förfarande skulle kunna aktivera även många fler Alfa medlemmar som bor ute
i landet. Här kan hemsidan och Tidningen var en förmedlande länk.
Budskapet om detta skulle kunna spridas mer på vårens båtresa.

För att denna möjlighet skall var öppen för de som Calle Vedin ännu inte lyckats
övertala att skaffa Internet abonnemang så bör samma möjlighet finnas i
Alfa-tidningen.
Hej igen från Erik Åhman erik.ahman snabel-a swipnet.se

Björns kommentar:

Jättebra idé!

Det som Erik önskar beträffande WEB-delen skall jag genast starta med. Men allt beror på om medlemmarna vill lämna bidrag. Så fort det kommer mer än ett bidrag till de rubriker som Erik föreslår, så lägger jag upp rubrikerna.

1999-03-02: Nu har de första 2 artiklarna kommit, dom finns här.
/Björn

990225: Erik Åhman: Brev till Sture Janson mfl M1 från rgc återfunnen!

(Ett mail från Erik Åhman till Sture Jansson mfl. Erik har medgivit publicering här.)

Hej Sture
M1 från rgc återfunnen!

I Pyramiden frågade jag Dig när vi skulle avveckla vår verksamhet på "företaget" vilket stativ från rgc som Du föreslog spara till eftervärlden. Du förslog då M1. Jag ringde hit och dit bl.a. till anläggningen som höll på att  läggas ner.

Det blev OK och de körde ut stativet i stora ingången. F20 i Uppsala skulle sedan hämta. På anläggningen kände de till mig fastän jag inte varit där på ca 20 år! Sedan har spåret av M1 varit borta i flera år. Stativet fanns inte på Flygvapenmuseeum i Linköping. Jag var där i våras, när Ni andra var till Åland. I Linköping finns dock en del andra enheter från vår tid i deras förråd. I Linköping finns även en modell över den första primitiva flygverksamheten i Barkarby.

Jag fick tag på rätt person vid F20/ Uppsala (Lennart Nilsson) som återfann M1 tillsammans med Smalbandssimulator T6 (på hjul)!!

De står dock inte framställda. De skall förmodligen ner till Flygvapemmuseeum i Linköping. Framme i nya Strilskolan i Uppsala står dock två glasskåp med en hel del mindre enheter från vår tid,från vår tid vid SRT, STANSAAB, DATASAAB, och olika Ericsson-företag mm tillsammans med SME första grå PPI och en testsändare som ingår i "Erik Åhmans samling" .

8" PPI 802 konstruerat 1951 av bl.a Stig Martin Eriksson (SME) med
egentillverkade elektronrör vid SRT och tillverkat i ca 500 ex
.

Med Alfahälsningar från Erik Åhman / 3570


Erik mailade senare lite mer text till WEB-ansvarig:

Man kan ju tillägga att i Uppsala finns även två kompletta manöverbord från rgc.
I Linköping finns ett antal kartonger med mindre enheter och bl.a. några PPI och
taktisk- och teknisk kontrollmottagare några olika enheter från bl.a. Bisto (F2)
mm.
En del av dokumentation i form av bl.a. broschyrer och andra öppna handlingar mm från "företaget" finns även i Linköping.
(En del dokumentation finns i "Eriksson-rummet" i källaren på CelsiusTech.)

990224: Erik Åhman Preskription efter mord?

När vårt ledningssystem Bisto skrotades när F2 lades ner, så fick jag där hämta
vissa gamla enheter.
I en av enheterna fanns en lapp där en person på F2 undertecknat av K.B. Olsson
hade "lånat" ett ledningskort.

Denne person har efter F2 vandrat vidare mellan ett antal företag bl.a. FMV till
CelsiusTech Systems.
När jag jobbade på Celsius så skrev jag ett meddelande till vår vän K.B.Olsson
och frågade när han tänkte återlämna kortet.

Efter en tid kom det ett svar: På mord så är det 10 års preskiptionstid. Han
undrade om inte samma tid kunde gälla för kortet.
Då hade det gått minst den dubbla tiden!
En sann historia från Erik Åhman.

990219: Eric Åhman
Calle Vedin vill ha bidrag till hemsidan

Här bifogar jag en bild på en känd figur fångad ute i skärgården i slutet av augusti 1997 under en båttur med skärgårdsbåten Sjögull till Stockholms Södra Ytterskärgård arrangerad av Skärgårdsstiftelsen

Alfahälsningar från Erik Åhman

990210: Owe Wennerholm (Kungsbacka)
Det kom ett mail till WEB-ansvarig:
Föreningen Stockholms Företagsminnen

Har Du någon bra person att rekommendera när det gäller kunskap om
bryggerinäringens historia i Sverige under tidsperioden 1850-1910.

MVH

Owe Wennerholm
Svaret till Owe:
Hej Owe

Ditt brev har hamnat till fel person (om du vill skriva till Föreningen Stockholms Företagsminnen). 
Men det har hänt tidigare. Vi (Veteranklubben Alfa) har några WEB-sidor om hur vi lämnat gamla
handlingar till föreningen. Du bör skicka ditt brev till dom.
Dom finns på http://www.foretagsminnen.se/

Däremot kan jag kanske bidra med nånting:

Jag har ett uppslagsverk som heter "Uppfinningarnas bok" tryckt 1939 (10 band). I band 8
 sid 708-757 finns ett kapitel: Maltdrycker och deras tekniska framställning.

Försök låna på bibl e.d. Vid problem kan jag ev bistå om så önskas.

Med vänlig hälsning
Björn Sölving
Fortsättning Se Gästbok -98 .  
Nästa inlägg... ...kanske kommer från dig?