Rapport från Vårkryssningen
23-24 maj 2005


Björn Sölving


Tvådagars kryssning

Så bra att Presidiet hade valt kryssning med övernattning! Då blev det mindre jäkt till och från båten.

Denna gång var det en STOR båt, Birka Paradise. Den hade bl.a. spa, konstgjord sol och joggingbana. Hustrun och några andra föredrog spa och den konstgjorda solen i stället för de förnämliga föredragen...

Båten var den bästa och finaste veterankryssningsbåten hittills, däremot var inte ombordstigningen i hamn dimensionerad för den stora båten. Det blev en hel del långa köer.

87 Veteraner och gäster hade anmält sig. (Klicka här för deltagarförteckningen). Vi åkte på måndagen 18.00 och kom tillbaka på tisdagen 16.00. Gott om tid för att träffas och umgås.  

Middagen

Under middagen fick Vice Presidenten (värden) och Skrivaren (värdinnan) verkligen visa vad dom kunde. Alla skulle det skålas med!


Här skålar dom med (fr.v.) Maggi Anderson Younos, Ingrid Forsberg, Gunnar Kulleskog och Gun Hallstrand.


... och med Rune Nilsson och Bo Hansson. Nacken tillhör Ludmila Persson.


John Wijk hade extra roligt och skålar här med fotografen. Till vänster May Britt Dahlberg. Till höger
Britt-Marie Christiansson


Sture Jansson hade också roligt. I mitten sitter Ingvar Andersson och till höger Anna-Britta Jansson. Sture och Anna-Britta hade rest ända ifrån Delsbo (Hälsingland) för att vara med på vårkryssningen.


Bo Palmen och Inga Persson skålar med fotografen.

Lotteriet

Redan under middagen började lotterna att säljas. Det gick ett rykte att de högsta vinsterna denna gång var mycket högklassiga.


En av Veteranklubbens ständiga lottsäljare Kerstin Carlsson har inte svårt att förmå Leif Mårtensson att köpa många lotter.

Kvällen börjar

Man bröt upp från borden och vandrade ut i fartyget där det fanns många förlustelser. Dans till levande orkester, pianobar, karaoke mm.
Många barer som serverade billiga drinkar. Det fanns också en show med massor av ABBA-låtar. Gott om utrymme, ingen trängsel.

I pianobaren hittade man ett gäng Veteraner som gissningsvis diskuterade någon händelse för ca 30-40 år sen.


Överst från vänster Sune Ekfeldt, Sture Jansson, Rune Nilsson, Gun Nilsson (deltar tydligen inte i diskussionen). Underst från vänster: Ingvar Andersson, Rolf Karsvall och Jan Persson.

Dagen därpå

På morgonen var det tidig start. Redan kl. 8.30 samlades vi i konferensrummet. Efter det att Rolf (Vice Presidenten) och Matts (Ceremonimästaren) berättat om programmet så  började ett snabbt och kort klubbmöte där vi för andra gången enades om en stadgeändring. (Så måste vi göra när det är stadgeändringar.)

Första föredraget

Första föredraget handlade om vårt besök på IT-ceum och Flygvapenmuséet och framfördes av undertecknad.   

  Några Veteraner åkte i februari i år till Linköping. Den resan finns redan beskriven på Veteranklubbens webb, (klicka här).

En nyhet var nu att IT-ceum fått löfte att ta hand om gammal Arlanda-utrustning, mer om det finns här.

Andra föredraget

Nu fick vi veta mer om hur det fungerade ombord på båten. Intendenturansvariga Inger Eriksson berättade på ett mycket trevligt sätt om båten och dess projektering. Bl.a. berättade hon att olika veckodagar har båten olika typer av passagerare.

Måndagar: pensionärer, tisdagar och onsdagar: 50+, torsdagar: företagskonferenser, fredagar: ungdomar som vill ha "drag", lördagar och söndagar: ungdomar och barnfamiljer. Underhållningen har även anpassats för de olika passagerartyperna.

Tredje föredraget

Nu var det dags för Matts Pettersson att berätta hur man kan överföra dia, smalfilm och VHS till DVD. När Matts blev avtalspensionär från Ericsson ville han ha nåt intressant att syssla med. Han startade då ett eget företag som gör just överföring till DVD. Matts har skaffat en hel del professionell utrustning.

  Han berättade att det var mycket tidsödande att producera en DVD-film av dia eller smalfilm med bildtexter.

Alla olika format är ett problem, just nu är det blå-laser som är det förväntade nya DVD-formatet.

Man måste lära sig leva med att formatet ändras flera gånger och man måste vara beredd på digital överföring till nya medier.

Matts har fått låna RGC-filmerna (på VHS från Veteranklubbens arkiv) och överfört dessa till DVD. Undertecknad har överfört filmerna till strömmande video och dessa finns upplagda på Veteranklubbens webb, men vi väntar på klarhet kring det upphovsrättsliga innan vi släpper ut filmerna publikt.

Dagens höjdpunkt

För många är lotteridragningen dagens höjdpunkt .

Myntmästare Jan Persson har arbetat hårt för att skaffa värdefulla vinster.

Högsta vinsten var en sydd tavla av konstnären Karin Karsvall.

Näst högsta vinsten var ett presentkort på överföring till DVD. En annan värdefull vinst var en DVD-spelare. Sen fanns det många andra fina vinster, t.ex. böcker och skraplotter.

Janne bestämde att varje vinnare får dra nästa vinnare osv. Första vinstnumret drogs ur urnan av Skrivaren Maria Palm.
 


                                           Prisbordet

Och vem hade första vinstlotten och skulle få välja valfri vinst?
Jo se det var undertecknad, som rätt så stolt hämtade Karins fina tavla.

  Då fick jag dra nästa vinst. Och vem hade andra vinstlotten? Jag igen!!
Jag tog presentkortet på DVD-framställning.

Nu började publiken undra. Men jag vann inget mer...

Däremot var det två andra som vann vardera tre gånger!

Det fanns många vinster, men många blev utan.

Tack Janne, lotteriet skötte du bra!
 

 

Avslutning

Så tackade Rolf Karsvall för visat intresse och vi alla gick för att äta lunch och handla godis och annat billigt.

Summering

Se det var en riktig Veterankryssning! Med denna båt skulle man gott kunna kryssa i flera dagar, varför inte till Tallinn?. Kanske rent av både Tallinn och Visby?

Stort tack till Presidiet som återigen överträffat sig själv! Rolf hanterade ordförandejobbet utmärkt. Matts Petterssons första stora Veterankryssning var en fullträff. Tack o heder!

Var det något som var mindre bra? Ja, utöver ombord- och ilandstigning så var det lite väl mycket trängsel på buffén vid frukost o lunch. (Det höll även intendenturansvarig Inger Eriksson med om.)

Hjälp Presidiet bestämma hur nästa vårkryssning skall se ut:
- En dag?
- Två dagar?
- Fler dagar?
Maila dina synpunkter till Presidiet. E-mail-adressen hittar du här.

/Björn Sölving
2005-05-28

Fotografer: Sune Larsson, John Wijk, Björn Sölving


Länkar:

Vårkryssning 2000
Vårkryssning 2001
Vårkryssning 2002
Vårkryssning 2003 (två dagar)
Vårkryssning 2004