VETERANKLUBBEN ALFA - Gästbok 02
Åter till välkomstsida . Gästbok -01 . Gästbok -00. Gästbok -99 . Gästbok -98 . Gästbok -97 . Skriv i gästboken


I gästboken kan du skriva vad du vill, tex vad du tycker om Veteranklubben och Veteran-WEB,efterlysningar, minnen...
OBS: Om du inte hittar här vad du söker: leta i en tidigare gästbok.

2002-12-14
Julhälsning från Göteborg

Julhälsning från Göteborg

Margareta M i Götet önskar alla en riktigt
God Jul och Gott Nytt år.
 
Var rädda om Er, ty Ni vet ju att Ni alla är
värdefulla personer för Era nära och kära.
 
Kram Margareta

 

2002-12-03
Nepal kontaktar Datasaab?

Nepal kontaktar Datasaab?

Internet går att använda till mycket. Här har man dock försökt skicka ett mail bakåt i tiden. (Datasaab upphörde 1981-82).  Man gjorde samma försök för något år sen.
Lägg märke till den "korrekta" adressen till Datasaab i Järfälla. (Naturligtvis har jag inte svarat, kanske någon annan vill?)

Ovanstående text är inte rätt! Här finns en rättelse. (2003-01-27)

/Björn

From: R.P.Shrestha [mailto:rajeswori@wlink.com.np]
Sent: den 26 november 2002 12:42
To: info@veteranklubbenalfa.se
Subject: AIMS - Strip Printing systems
Importance: High

Datasaab AB
Interactive Data Systems
S- l 75 86 Järfälla, Sweden . Telephone Int + 46 8 36 28 00 . Telex 17892 datsaab s

Dear Sir,

We introduce ourselves as one of the leading traders and agency house in the kingdom of Nepal dealing in Radio Communication Equipment. Our customer is Civil Aviation Authority and the Security Organisations.

Our client is looking for above mentioned systems to procure through a tender bidding process for which we need to provide them technical specification of the systems. If you are interested to provide us full support we would like to work for you as your local agent.

Please furnish us the brochure/leaflets of the systems by pdf. file so that we submit to them and insert your specification for process of procurement.

Looking forward to your favorable reply, we remain.

best regards,
R.P.Shrestha
Global Trade Links Incorporated
Block NO. 889, Bhimsen Gola Marga, Baneswor,
EPC551, GPO8975, Kathmandu,Nepal
Tel: +977 1 473024, 473150
Fax:+977 1 473150

2002-11-25
Mail from Germany: Silke Sauer

The brand Datasaab and its history

Dear Mr Sölving     (November 19  2002)

My name is Silke Sauer and I study in Coburg / Germany product design. Within the framework of a project about forgotten brands the brand database is struck me. I am interested very much in the brand datasaab and its history and wanted to ask where I can inform myself best about it. Or perhaps you have also information in English which you could send me, e.g., as a Pdf. Naturally only if its not a problem.
Many thanks in advance,
greetings from coburg,
Silke Sauer

 

My answer: (copy to Gun Lennerstrand, Bo Lindestam)

Dear Silke Sauer,                 
 
Unfortunately I have no text information in English about Datasaab available
as computer stored text.  However I will hand over this mail to some old-timers in Datasaab,
perhaps you will get a reply from these.  I will also put your mail on the Datasaab Veteran-klubben WEB-site, (without revealing your e-mail address). Anyone who wants to make an answer to you will get your e-mail address.
 
Perhaps you can try to understand the timeline information (availabe in swedish) at http://www.veteranklubbenalfa.se/veteran/foretag.htm 
Why not also try another Datasaab WEB-site?:
(Thats the old "Linköping part" of Datasaab)
 
Regards
 
/Björn Sölving

Om någon vill skriva till Silke Sauer, jag har mailadressen. /Björn
2002-11-06
Ett litet inlägg i "virus- debatten": Rune Winter

Ett litet inlägg i "virusdebatten"

Som ett litet inlägg i "virusdebatten" vill jag tipsa om ett program som heter "Popcorn" (du kanske redan känner till detta?).
Här kan man gå in och titta på servern vad man har fått in. Man tar alltså inte in det på sin hårddisk, men man kan se vad ett mail kommer ifrån, och man kan även läsa texten direkt på servern. Om det verkar skumt så kan man radera bort mailet från servern och slippa hämta hem det med Outlook Express (eller vad man har).
Det är även bra att ta till om servern har blivit överbelastad så att den blivit låst. Man kan då gå in och rensa bland mailen.
 
Popcorn är ett gratisprogram som du hittar på www.ultrafunk.com. Det tar mycket liten plats, och är mycket lätt att ladda in.
 
Hälsningar    Rune / 2002-11-05
 
2002-10-14
Sommarringen: Rune Winter

Sommarringen

Inspirerad av Arne Tolvgårds artikel med bild från träffarna med gamla kemilabpersonalen kan jag berätta att vi är en annan grupp SRT:are som har som tradition att träffas två gånger per år.

Gruppen kallar sig "sommarringen" och består av radiosändaramatörer som jobbat på SRT. Under semestertid hade vi (och har fortfarande) radiokontakt med varandra när vi är på våra sommarställen, ute i båtar eller på resor. Vi hade på SRT-tiden en klubb och en klubbstation SK0CW som aktiverades på luncher och kvällar.

Vi som träffas vår och höst på en restaurang i Stockholm är: SM0FZH Eberhard Pauck, SM0ZS Folke Nilsson, SM0RYK Max Köhler, SM5QA Karl-Gösta Forsén samt undertecknad SM0BTS Rune Winter. 

Den välkända SRT-profilen SM5DPP Alf Lehtinen som också var med i "sommarringen" gick ur tiden den 16 juli i år. Rune Winter

/Rune Winter 2002-10-11

2002-09-30
Jubileumsfesten: Marie och Björn Gadd

Gun!

Tack för en mycket lyckad jubileumsmiddag, som dessutom ägde rum i en verkligt trevlig lokal. Inte kunde man ana att den gamla fabriken kunde se ut så här! Ni måste ha lagt ner mycket arbete på det här och vi ber att Du tackar hela styrelsen från oss. (Jag tyckte dessutom att det var lite extra trevligt att få tillfälle att träffa Bosse Jardwall)

Bästa hälsningar Marie och Björn

2002-09-25
Jubileumsfesten: Tuula och Hasse Forsberg

Hej Gun!

Tack så mycket för jubileumsfesten! Vilken trevlig lokal och god mat med dito drycker. Hoppas att Ni inte gick i konkurs så att vi kan fortsätta med mysiga tillställningar.
Tack och bock
/Tuula och Hasse

2002-09-21
Jubileumsfesten: Einar Estréus

Hej hela PRESIDIET

Vill med dessa rader tacka er för en FANTASTISKT trevlig jubelfest. Idén med Barkarby-fabriken var ett lyckokast som visade sig i det stora gensvar från alla veteraner. Den nya "matsalen" med vinterträdgården var en upplevelse att få återse.

Att bli mottagen av Securitas "Portvakt" Gun-Britt Terneborg från vår tid, skapade redan där trevliga minnen från en svunnen epok. Sorlet vid drinken och alla dessa f. d. arbetskamrater bordade för fortsatt bra stämning. Middagen var helt fantastisk med gott om gott vin (tyvärr var det min tur att köra).

Fast det var minst 10 år sedan Einar dansat, var det några som inte nobbade.

ÄNNU ETT HJÄRTLIGT TACK FÖR EN VÄLPLANERAD OCH TREVLIG FEST. 

X-presidenten Einar med Monica

2002-09-21
Jubileumsfesten: Rune Winter

Jubileumsfesten 20 september

Arne Tolvgård var den förste som försökte gå på vattnet. Han följdes av många andra som under kvällens lopp avslöjade att deras tro inte var stark nog, allt under det att vi andra med illa dold munterhet såg på det hela. Det var fint med alla vattenspeglar i den vackra inglasade gården, men ack så förrädiskt. Hur många gick hem med blöta skor och strumpor?

Vad jag minns försökte dock ingen att avlägga simborgarmärket.

Men vi tar det från början. Det var 30 år sedan jag lämnade Barkarbyfabriken så det var inte lätt att känna igen omgivningen. Efter avprickning vid ingången fick vi gå tvärs över gården till garderoben, där jag försökte se ut som en vaktmästare och ta garderobsavgift, men blev igenkänd, så den extrainkomsten missade jag.

Som vanligt var det trevligt att träffa alla gamla ungdomar och prata minnen från fornstora dar. Under samlingen vid välkomstdrinken före middagen pratade jag med Edit Andersson som på Barkarbytiden satt i receptionen. Hon berättade att hon inte gått med i någon annan förening, ty är man med i alfaklubben behövs inget annat. Ett gott betyg till klubben!

Som vanligt steg brusnivån snabbt efter att vi satt oss till bords i matsalen, det var med stor möda som Presidenten kunde göra sin stämma hörd med att hälsa oss välkomna. En skål utbringades för klubbens grundare Gunner Christiansen. Först registrerade anmälan till festen stod Birgit Blixt för, och levde därmed upp till sitt namn. C:a 240 personer hade hörsammat kallelsen till festen, vilket var ett stort rekord.

Klubben består verkligen av aktiva och ungdomliga veteraner, med många intressen och hobbies! Jag fick t ex veta att Gunner varit sändaramatör i Danmark en gång, med en OZ-signal. Jag hittade honom dock inte i mitt gamla kortregister. Flera av oss är intresserade av jazz och ses på olika ställen på stan där det spelas tradjazz. 

Så blev det dans. Några av oss lyckades övertala tvåmannabandet Lena Öst och Pierre Nilson att spela upp till ett par hambomelodier. Kul med gammeldans! F. ö. var det både foxtrot och bugg som praktiserades.

Ännu en trevlig alfakväll att minnas. med god mat och dryck och samvaro med alla vänner Ett stort tack till Presidiet som lägger ner så mycket jobb för att vi ska trivas. 

PS Vid hemkomsten ställde jag mina skor på värmepannan för torkning.

DS Rune Winter

2002-08-26 Ett mail från: Bertil Palmgren Hej Björn S.

 Det är sköna varma dagar, nästan för varmt.

Har upptäckt en sak. I artikeln om Politisk Luft, fart o Värk, .... /veteran/01q3/010715.htm, har Du gjort ett tillägg. Det går ochs bra att maila Bertil Palmgren. Där Bertil Palmgren är i blått och understruket och refererar till ... (snabel-a ) swipnet. se Om det är möjligt ändra till den nya e-mail adr. som är (snabel-a) bredband.net 

Bredbandbolaget redovisade för år 2001, intäkter på 800 Mkr och utgifter på 1800 Mkr. Den 24 juni tillträdde en ny VD, Peder Ramel. Han har under 10 år tid basat för satelit-TV bolaget VIASAT i Sverige. Det har nyligen redovisat vinst i verksamheten. Bredbandet 10 Mb/s går verkligen snabbt. Min förhoppning är att Bredbandbolaget kommer på grön kvist, eller visar svarta siffror. De har höjt månadsavgiften från 200 till 320 kr. Telia är ännu värre med månadsavgiften på 465 kr med sitt bredband på knappt 500 kb/s.

Med veteran hälsningar från Bertil P. 

(Mailadressen ändrad. /Björn)

2002-05-26 Hälsning från Maggan: Margareta Månson (Agerlöf) Just före vårmötet kom följande mail:

Hej mina vänner !

Jag är så ledsen att jag inte kan vara med Er den 24/5 till Åland. Jag hade sett framemot detta, att få sälja lotter och själv bidra med en vinst. Nu blev det inte så för priset för att vara med sina gamla vänner en hel dag skulle kosta mig nästan 4.000 kr. Mina tankar kommer att vara med Er och jag hoppas Ni höjer en skål för mig. Vinsten jag skänkt hoppas jag ska inbringa många klöver till nästa års resa även om inte jag är med och säljer.

En stor kraaaaaaaaaaam 

/Margareta Månson (fd Agerlöv)
2002-05-03 En liten vindil från gamla tider: Bo Lindestam En liten vindil från gamla tider.

Härom veckan var jag ute och åkte med den järnväg som en gång var hela
svenska folkets. Numera är det ett äventyr både att beställa och köpa
biljetter och att sedan fysiskt förflytta sig. På vägen träffar man på en
massa tjänsteandar, både människor och maskiner, som man inte ser, men som
man måste övertyga med påtagligt eftertryck att man faktiskt är en
potentiell kund som önskar en förflyttning mellan punkterna A och B.

Vid två tillfällen hade jag därför möjlighet att utnyttja de
biljett-terminaler som SJ numera placerat ut vid sina stationer, där det
inte är säkert att tågen verkligen stannar. Vem som helst kan bli lätt
förvirrad när man försöker få boka en plats på något av tågen på södra eller
västra stambanan när man finner att t.ex. X2000-tågen inte alltid stannar på
alla "stora" destinationerna på vägen.

Men det var inte det jag skulle berätta nu. Dessa nya terminaler, som har
levererats i en kombination från tyska Siemens-Nixdorf och franska Thales
har faktiskt en rullboll, just en sådan rullboll som vi hittade hos många av
våra konkurrenter, innan vi började utveckla vår egen på slutet av
1950-talet. Det är en ganska liten kula av glänsande metall, som med visst
segt motstånd låter sig röras. Trots att kulan är i minsta laget känns det
ganska hemtamt. Det verkar som om man lagt ner en avsevärd möda att skydda
kulan från kaffe- och Coca Cola-angrepp. Intresserade kan pröva lyckan bl.a.
på Stockholm C.

Thales är den firma som enligt senaste bud skulle ha levererat det nya
flygledningssystemet här i Sverige sedan många år. Det är visst något på
gång, har jag hört, men Luftfartsverkets generaldirektör Lars Rekke har ju
låtit meddela att Luftfartsverket inte har mycket pengar kvar. Kanske får de
trots allt nya rullbollar. (Läs mera därom i Bertil Palmgrens genomgång av
Luftfartsverket svindlande affärer
).

Hälsningar

Bo Lindestam

2002-04-19 Internets betydelse ... Tommy Carlsson En arbetslös söker jobb som städare på Microsoft. Personalchefen kallar
honom till intervju och ber honom genomföra en test (rengöra golvet). Testet
utfaller till belåtenhet och personalchefen meddelar honom följande.

* Ni får jobbet. Var god lämna er emailadress så ska jag skicka nödvändiga
formulär för underskrift. Mannen svarar att han varken äger någon dator
eller någon emailadress. Personalchefen säger att utan emailadress existerar
mannen inte virtuellt och kan därför ej få jobbet. Mannen lämnar förtvivlat
byggnaden. Han har endast 10 dollar i fickan. Han går in på närmaste super
market och köper 10 kilo tomater. Han går sedan från dörr till dörr och
säljer tomaterna och på så sätt fördubblar han sitt kapital. Han gör samma
sak tre gånger och till sist har han 160 dollar. Han inser att han hittat
ett sätt att förtjäna sitt uppehälle och börjar nu tidigt om morgonen och
kommer hem först sent på kvällen. Varje dag fyrdubblar han sitt kapital.
Snart köper han sig en liten bil, senare en lastbil och till sist har han en
hel fordonspark, nödvändig för att kunna genomföra alla leveranser. Inom 5
år äger han en av de största livsmedelskedjorna i USA. Han börjar fundera på
sin framtid och tar kontakt med en försäkringsmäklare för att diskutera hur
han och övriga familjen ska få ekonomisk trygghet. Efter att ha fått råd är
mäklaren och mannen överens och mäklaren frågar nu efter mannens emailadress
så han kan skicka nödvändiga formulär för underskrift. Mannen svarar att han
varken äger någon dator eller har någon emailadress. Mäklaren säger:

* Konstigt. Ni har byggt upp ett helt imperium och har ingen emailadress.

Tänk vad ni kunde åstadkommit om ni hade haft en dator! Mannen svarar:

* Ja, då hade jag varit städare hos Microsoft.

Vad lär vi då av detta?

1. Internet är inte räddningen i ditt liv

2. Om du vill arbeta hos Microsoft måste du ha en emailadress.

3. Även utan emailadress kan du bli miljonär genom arbete.

4. Om du har erhållit denna lilla historia per email har du större chans att
bli städare än miljonär.

(Inskickat av Tommy Carlsson)

2002-02-20 Hälsning från Götet:   Margareta Månsson (Agerlöv) Hej alla veteraner !

En liten hälsning från Götet och Margareta som nu ser framemot att kunna komma upp till vårträffen då jag hoppas få träffa många kära gamla vänner.

Jag kommer som vanligt att gå runt med lottringar så glöm nu inte att ta stora plånboken med, för ju fler lotter desto och inkomster - ju mer roligt kan vi ha.

Kanske en bussresa till Göteborg och se framsidan av Sverige.

Kram på Er alla tills vi ses Maggan
Fortsättning Se Gästbok -01 .
Nästa inlägg... ...kanske kommer från dig?