VETERANKLUBBEN ALFA - Gästbok 03
Åter till välkomstsida .Gästbok -02 . Gästbok -01 . Gästbok -00. Gästbok -99 . Gästbok -98 . Gästbok -97 . Skriv i gästboken


I gästboken kan du skriva vad du vill, tex vad du tycker om Veteranklubben och Veteran-WEB,efterlysningar, minnen...
OBS: Om du inte hittar här vad du söker: leta i en tidigare gästbok.

2003-12-20 Julkort från Maggi Andersson Younos.
 

Julkort från Maggi Andersson Younos.
.

2003-12-10 Tack för en trevlig kväll
Leif Jonsson
(halvdansken)
 
Hej alla kul mäniskor.
 
Hej på er alla, återigen en härlig kväll samman med gamla goda vänner.
 
Ett stort tack till vårt presidium som håller det hela samman.
 
Kul dialog det här med att se över klubbens stadgar, men vi får inte glömma "halvsvenskens" tanke bakom det hela.
 
At "Hygge sig" sammen med gode venner.
 
Det märkliga är att vid varje sammankomst är det alltid någon ny gammal kollege som dyker upp, och som man får sig ett härligt snack med.
Gläder mig till vårturen, som givetvis blir en hel dygns tur.
 
Halvdansken
2003-12-05 Leif Jonsson
(halvdansken)
skall snart ut och resa.
Hej alla kul mäniskor.
 
Den sista nov. lämnade jag det arbetande livet, framför mig ligger en hel värd av upplevelser.
 
Jag startar den 17 januari -04 med en tur till Afrika, det blir 8 länder på 8 veckor i en Overlandtruck, sover i tält, lagar mat över öppen eld.
 
För att ha lite kontakt med Sverige så har jag lagt upp en dagbok på,  https://www.resdagboken.com
 
Om ni är intresserade och vill åka med så, klicka på "sök" i överkanten på sidan, skriv "  le-jon " i "Alias-fältet" klicka på " sök personer ", wuppsi så kommer ni in.
 
Om ni så skriver in " Namn " och " E-Post " samt klickar på " Lägg till ", så får ni automatiskt ett mail varje gång som jag uppdaterar Dagboken.
 
Det är när jag kommer igång med resan som jag vill ha era kommentarer.
 
E
ftersom jag har köpt resan i Africa av en resebyrå i England, (är jag förmodligen den enda  Svensken på trucken) så det blir detta den enda kontakten jag kommer att ha med Sverige.
 
OK, nu är det bara med att få styr på visum, vaccinationer, försäkringar, pengar och packning.
 
Till dem som vill åka med, vi ses.
 
/Halvdansken
2003-11-23 Kommer du ihåg  Rolf Johansson?
(
Anders Rolfsson)
Om Rolf Johanson.

Det kom ett mail till WEBB-ansvarig. Mailet var från Anders Rolfsson (son till Rolf Johansson).
Här mailet (och följande mail).

From: Anders Rolfsson
To: info@veteranklubbenalfa.se
Subject: Om Rolf Johanson


Hej, jag fann dig via en sökning efter Rolf Johanson och Datasaab.  Rolf var min far. Han dog i våras efter en tids sjukdom och nu försöker jag ta reda på vad han egentligen sysslade med åt Datasaab. Jag vet att Datasaab sålde komponenter belagda med exportrestriktioner till Sovjet. Jag vet att min far arbetade med kosmonautprogrammet. Jag vet också att han arbetade åt FOA och NATO med stridsledningssystem innan han kom till Datasaab. Jag har alltid tyckt att dessa små indicier antyder att hans tid i Sovjet kanske innehöll händelser som bäst lämpar sig för spionromaner eller liknande. Min far gav aldrig ett rakt svar, var väldigt hemlighetsfull. Han sträckte sig ibland så långt som att säga att jag hade en livlig fantasi. Antingen njöt han av att jag målade upp en så dramatisk bild och gav honom en så spännande roll, eller så var hans tystnad helt enkelt det självklara svaret på frågor han inte ville svara på.

Jag skulle gärna komma i kontakt med någon som arbetade nära honom under den beskrivna perioden. Har du något namn att ge mig?
 
Med vänlig hälsning,

Anders Rolfsson
 

Från: Sölving Björn
Till: Anders Rolfsson
Kopia: Tommy_Carlsson; Gun Lennerstrand
Ämne: RE: Om Rolf Johanson


Hej Anders              Kopia: Tommy, Gun (President Veteranklubben)

Ditt mail väcker minnen. Jag jobbade under Rolf en kortare tid på 60-talet. Jag var då programmerare och kommer ihåg Rolf som en förkämpe för högnivåspråk. Själv var jag "maskinkodare". Rolf kom väl från Autocode, eller så hade han mycket med Autocode (von Sydow) att göra. Jag var hemma hos Rolf en gång (X-vägen i Sollentuna)

Mina minnen av Rolf är schematiska (och inte fullständiga):

I telefonkatalogen för 1968 finns han under Systemteori
Teknisk programmering  (här var jag med)
Projekt Katja (Astronautsimulatorutrustning för Ryssland)
Patientdatasystem (telefonkatalog 71)
ADB (telefonkatalog 79)
(I telefonkatalog 80 finns inte Rolf Johansson)

Jag kan rätt så lätt ge dig ett antal namn så att du kan börja nysta. Främst vill jag nämna Maria Sandberg (som jobbade länge som sekreterare år Rolf). Maria har ingen mailadress, tel: 08 / XX XX XX (bor på X-gränd i Stockholm). Tips: Träffa henne! Hon kan ge dig mycket om Rolf.

Andra namn:
- Tommy Carlsson (jobbade bla med ADB ihop med Rolf). (Mailadress ser du i detta mail)
- Ingrid Karlmar (bla Katja) Jag hittade hennes namn på https://www.hembygd.se där står ett telefonnummer Tel: 08-XXX XX XX  (Har inte hennes mailadress, men kan nog ta fram den  om du vill. Hon har gjort webbsidor om runstenar för länge sen, och då ihop med Urban Fredriksson  som jobbar på samma ställe som jag). Återkom gärna om du vill ha flera namn! Vi är många som kommer ihåg Rolf och jobbade med Rolf.

Med vänlig hälsning

Björn Sölving
Webbmaster Veteranklubben Alfa


From: Anders Rolfsson
Sent: den 22 november 2003
To: Sölving Björn
Subject: SV: Om Rolf Johanson


Hej Björn,
tack för ditt mail. Min far kom mycket riktigt från Autocode och slutade på Datasaab i slutet av 70-talet, kan ha varit strax innan jul 1979. Tack för kontaktinformation till människor i Projekt Katja, det
är nog där det gottigaste står att finna... :-) Om det nu finns en gnutta av verklighet i mina vilda teorier. Jag ska börja nysta.

Med vänlig hälsning,
Anders Rolfsson


Från: Sölving Björn
Till: Anders Rolfsson
Ämne: RE: Om Rolf Johanson

Skulle vilja ha ditt medgivande att publicera  text/mail på Veteranklubben Alfas Gästboksida
Alla telefonnummer, mailadresser och gatuadresser kommer att x-as över.

De flesta Veteraner kommer ihåg Rolf Johansson. Visst får jag publicera dina mail?

/Björn


From: Anders Rolfsson
Sent: den 22 november 2003
To: Sölving Björn
Subject: SV: Om Rolf Johanson

Hej Björn,
du får gärna publicera texten. 

MVH
Anders
Webb-ansvarigs kommentar:
Vill du som läser detta ha Anders Rolfssons mailadress, ge mig ett mail.
/Björn
2003-06-02 Hej alla i veteranklubben (Ingemar Fredriksson) Hej alla i veteranklubben.

Det ar kul att se er site med all historia. Sjalv borjade jag pa Stansaab 1975 i Olle Edstroms grupp, med konstruktion av kablage. Som kuriosa kan jag namna att jag var den 1000:e anstallde.  Jag gick senare over till Alfaskop-service dar jag stannande i 2 ar. Nagonstans i mitten gjorde jag lumpen.

Lycka till med klubben.

Ingemar Fredriksson

2003-05-29 Väldigt trevligt hade jag... (Maggi Younos) Väldigt trevligt hade jag på vårutflykten.

Hej Gun!

Jag vill än en gång uttrycka min glädje över att vara upptagen i detta lugubra sällskap. Väldigt trevligt hade jag och sannolikt kommer jag att ha lika trevligt på nästa sammankomst.
Ha en riktigt bra sommar!

Maggi Younos

2003-05-28 Göör-trevlig vårutflykt (Margareta Månson) Göör-trevlig vårutflykt
 
Tack presidiet för denna lyckade vårträff den var värd vart enda öre det kostade mig från Göteborg och hem igen.
Blev inte av att säga adjö till alla vänner, men gör det nu med en önskan om en härlig sommar, och på återseende.  Åker till Provence den 5/6 och blir borta hela juni- juli avslutar med en vecka i Mozarts födelsestad.
 
Än en gång tack alla
Maggan - Götet
2003-05-27 Lyckad vårutflykt (Jan Persson) Ett stort tack till alla i Presidiet
 
Ett stort tack till alla i Presidiet för en lyckad vårutflykt. Det är alltid lika trevligt att träffa sina tidigare arbetskamrater.
 
En trevlig tur i vår vackra skärgård, god mat och gott att dricka. Vad kan man mer begära. En sak la jag särskild märke till och det var att Gun berättade att Presidiet tog kontakt med de medlemmar som av en eller annan anledning ej kunde vara med på våra möten. Detta tycker jag var ett utmärkt initiativ och det understyryker ännu mer vilket fantastiskt bra gäng ni är i Presidiet som arbetar för allas vår trevnad. 
 
Tack säger Janne P med fru Ludmila.
2003-05-19 Hej alla kul gamla kollegor (Halvdansken)

Hej alla kul gamla kolleger!

 Så var det min tur att stoppa upp ett intensivt och härligt arbetsliv. Vårt lilla dotterselskap Schenker Logistics, som ingår i Schenker koncernen, har kommit på ekonomiskt obestånd. För fjorton dagar sedan hade vi ett krismöte, "Om inget drastiskt händer under sommaren ( nya kunder ) så var vi nog nöd till att lyfta ut ett par kolleger.

Efter mötet gick jag till min chef och sade "Jag har förstått att man vid sådana här situationer, kan bli pensionerad i förtid, det var jag intresserad i".

Efter en vecka fick jag till svar: Koncernen har inte någon sådan politik, men jag blev däremot erbjuden 12 månaders full lön, följt av en uppsägning, (det är vel bra efter 4,5 års anställning). OK, jag startade den stora undersökningen, Fackförening, A-kassa, och Trygghetsrådet, och om jag förstår det hela riktigt så får jag de två sista åren ( före pension), som arbetslös, 70 - 80 % av min nuvarande lön. Det säger jag inte nej till. Jag är idag 62 år, 63 år när jag slutar, med andra ord jag klarar Trygghetsrådets marginal med min. 5 års anställning.

Och så till min lilla fråga: Med så många gamla gubbar och tanter i klubben så är det säkert någon som har erfarenhet av liknande situationer, och kan komma med några goda råd eller varningar ?? Kommentarer kan ni sända till min mailadress " leif.jonsson snabel-a schenker.com " eller " ljonsson snabel-a hotmail.com ", eller mobil 070 644 72 27.

Jag har haft ett praktfullt arbetsliv, många härliga och inspirerande kolleger, det har jag fortfarande, kan nu mitt tredje liv bli lika kul och inspirerande, så kan man nog anse att jag har lyckats med mitt liv. Vi ses på Ålandsturen.

 Leif (Halvdansken)

WEB-ansvarigs kommentar:
1. Ersätt " snabel-a " med @ i mailadreserna ovan. (Anti-spam-trix)
2. Här en bild på "Halvdansken"

2003-03-24 Vårhälsning från Götet (Margareta Månson)

Vårhälsning från Götet

Jooo- det är sant våren är här, för det blommar på Floras Kulle med gula Vårlökar och blåa Scilla - helt underbart.
 

Ett annat bevis att våren är här, denna trevliga inbjudan till Vårresa med alla trevliga Alfaveteraner.  Ha en riktigt skön vår och  var rädda om Er tills vi ses på båten. 

 

Margareta Göteborg

2003-03-02 En hälsning till Alfa från SAAB, Pensionärs-klubben ! En hälsning till Alfa
 

En hälsning till Alfa från SAAB, Pensionärsklubben !  Genom 807 Lennart har förmedlats kännedom om Er verksamhet.  Lycka till med SRT-museumet !   MVH  Björn

Webansvarigs kommentar: Jag förstod inte så mycket utan skickade tillbaka denna fråga:

Hej Björn
Tack så mycket för hälsningen! Det är ju kul ju fler som känner till vår verksamhet. Vad heter 807 Lennart i efternamn? Vad har du själv som efternamn? SRT-museet är ju en intressant grej, som vi haft lite länkar till. Men Veteranklubben Alfa har ingen del i den verksamheten. Det är Göran Modig som har skapat ett museum som ligger i Torsby.
 Hälsningar Björn Sölving

Då kom ett förklarande svar:

Hej  Björn !

    Alltid trevligt att träffa på en "namne" ...  Lennart är "lumparkompis" till mig

  (= jämngammal, båda födda 1935).  Han benämdes i det militära: 807 Backing,

  och själv var jag 321 Bergström (321 = född på Gotland).

    "807" väckte uppmärksamhet hos de sändaramatören som fanns på S1, Solna.

   Lennart är numera själv sändaramatör (sedan 2001) med signalen SMoXNM.

    Fram till pensionen tillhörde jag CelsiusTech   (efter uppköpet av SATT  -

  SATech - NobelTech)  - omkring 2001: SAAB Tech.   Efter 45 år i Stockholm 

  återvände jag till Visby  (2000).   Lennart var till god hjälp vid flytten.

    Av en notis i "QTC" skriven av SMoBTS, Rune Winter (32 år inom SRT) har

  information lämnats om SRT-museet. Själv fick jag en "guldklocka" efter 25 år

  vid "NobelTech"  (i sista minuten, hi).

    Sändaramatör sedan 1951, med signalen SM1BVQ.  Du gör säkert Lennart för-

  vånad när han får höra om "oss" ...

    Ha en MILD fortsättning på Vintern ! 
   Björn

2003-02-18 Hejsan från en fd anställd (Lars-Åke Larson) Hejsan

Hejsan, skriver ner några rader för att dels framföra en hälsning till ALLA jag känner samt för att uttrycka min beundran för en mycket fin och intressant site.

Jag har kvar en väldig massa trevliga minnen från en massa trevliga kamrater. Som sagt må bra och hälsa alla jag känner.

MVH Lasse Larson. Provrummet,produktion,nya produkter samt slutligen utvecklingen i Kista

Webansvarigs kommentar: Jag har mailadressen till Lasse Larson

2003-02-05 Ett litet tillägg till Bertil Palmgrens imponerande ...
(Jan Hjertén)
Ett litet tillägg till Bertil Palmgrens imponerande omfattande och detaljrika tillbakablickar.

Arbete med integrerade kretsar gjordes på företaget även tidigare än det för Censorsystemet.

När jag hösten 1962 sökte jobb på Standard Radio blev jag guidad runt på olika lab av Curt-Olov Svensson (Cosinus). I ett rum satt Evert Brehme och pysslade med integrerade kretsar i något som hette FD-X om jag inte minns fel.

Det var en experimentmodell i integrerat utförande av en flygdatamottagare till 35-systemet. När jag anställts kom jag att sitta ett tag hos Evert Brehme och Eron Petersson. På höstkanten 1963 påbörjades konstruktionsarbetet till en datalänk till arméns HAWK-system. Den skulle utföras med integrerade kratsar av RTL-typ från Fairchild. Jag kom att delta i konstruktionsarbetet i början, men det slutfördes av Eron och Evert(?). RTL-kretsarna var kapslade i TO-5 kapslar, och integrationsgraden var inte sådär imponerande hög. En vippa kunde få plats i en kapsel, men om vippan skulle användas till såväl skiftregister som räknare och lagringsvippa, fick man ta till två kapslar.

På sektionen fanns till 1964 en gruppchef som hette Sune Andersson. Han var väl insatt i halvledartekniken, och jag minns att han postulerade att när planar-tekniken nu kunde ge oss kretsar av typen vippor och grindar, så fanns det all anledning att tro att även mera komplicerade kretsar kunde realiseras. Kanske en komplett processor? Tja, varför inte, men, lade han till, det kommer att dröja länge innan kostnaden blir så låg att integrerade kretsar används i konsumentelektronik.
 
Jag förmodar att Evert och Eron har mera detaljerade minnen om detta. Förmodligen var en liten serie av HAWK-länkar en av de allra första serieproducerade produkterna med integrerade kretsar i landet. Levererades förmodligen 1964 till det som då väl hette KATF..

/ Jan Hjertén

2003-02-03 Jag hittade hålet på vinden! (P-O Persson) Jag hittade hålet på vinden!

Professor Palmgrens artikelserie är verkligen intressant och detaljrik.

På en punkt är han lite osäker. Det gäller om det var Markesjö eller Forshuvud som skrivit ”det är hål i transistorn”.

Markesjö svettades man mycket med i elläran. Forshuvud däremot skrev på ett mycket trevligt och lättfattligt sätt.

Efter att ha läst Palmgrens intressanta artiklar och kylan hade lindrats, kröp jag upp på vinden och hittade ett något slitet exemplar av den mycket trevliga boken om hålen i transistorn.
Den är utgiven 1965, författad av Ragnar Forshuvud och tryckt hos Gummessons tryckeri i Falköping samma år.

Palmgren skriver om germaniumtransistorernas temperaturkänslighet. Forshuvud behandlar läckströmmarnas temperatur- och spänningsberoende och gör i slutet av boken en jämförelse mellan elektronrör där han konstaterar att elektronrörets läckströmmar inte är till något större besvär. Han skriver också: ”De som skriver datablad för transistorer har all anledning att vara avundsjuka på sina kollegor i rörbranschen. Att skriva data för rör är nämligen betydligt bekvämare. Enligt tradition förutsätter man att vissa saker är allmänt kända.”
Detta är alltså skrivet i mitten av 60-talet. Man kan fundera på vad som är allmänt känt idag.
Hur som helst, innan kiseltransistorn och integrerade kretsar gjorde livet lättare ägnades många (onödiga) timmar åt att räkna på rörförstärkare. Vad beträffar utbildning gällde det även efter 1965!

Hälsningar Per-Olof P

2003-01-27 Rättelse: Datasaab upphörde inte 1981-82 (Bertil Palmgren) Hej Björn!
Ärende: Neapel kontaktar Datasaab i Järfälla. Ett försök att skicka mail bakåt i tiden.
Datasaab upphörde 1981-82. Svar nej men i slutet av 1990-talet.

Vid Ericssons köp av Datasaab följde med köpet tre problem. Datasaab fanns på listan över suspekta företag som brutit mot exportförbud av högteknologiska integrerade kretsar till
Sovjetunionen. Ericssons verksamhet var och är beroende av import av integrerade kretsar från USA. Med köpet riskerade de att med "USA-ögon" bli anklagade för illegal verksamhet.
Ericsson har goda affärsrelationer med ryska myndigheter. Datasaab har garanterat att under tio år hålla och sälja reservdelar till system sålda till Sovjetunionen. Begravs Datasaab så begravs även Ericssons framtida möjligheter med affärer med Sovjetunionen.

Komponenter tillverkade i USA, eller av USA ägda företag utanför USA, eller tillverkade på licens
från USA företag och som finns upptagen på lista för exportkontroll, skall antal osv meddelas till
myndighet i USA, eller till myndighet i annat land som USA bemyndigat att utöva kontrollen.
Håkan Ledin från Ericsson och ytterligare två personer varav en med diplomatstatus, förhandlade
med USA-myndigheter i 6 månader för att reda ut Datasabs affärer och undvika framtida missförstånd.

Ett dotterdotterbolag med namnet Datasaab bildades, med uppgift att sälja reservdelar till system som levererats av Datasaab till Sovjetunionen. Bolaget har en styrelse och en verkställade ledning. Med Datasaab som dotterdotterbolag gjorde bolaget Datasaab ej behövde redovisas i Ericsson koncernens årsredovisning. På så sätt undvikes eventuell ilska hos patriotiska Ericsson aktieägare i USA.

Verksamheten var förlagd i en lokal med adr. Datavägen i stadsdelen Veddesta, Järfälla kommun. I samma fastighet fanns en matservering. Under 1990-talets första hälft, sommartid när lunchservering var stängd på ordinarie arbetsplats intogs lunch på denna matservering. Jag passade då på att besöka Datasaabs personal.

Verksamheten leddes av Ingvar Bäckman, och en deltidsanställd sekreterare. Thord Wennström
höll i det tekniska, exempelvis hitta ersättare för utgångna komponenter. Det fanns en fjärde person, som jag tror ansvarade för mjukvara på något sätt. Affärerna gick lysande, men avtog allteftersom frosten mellan USA och Sovjetunionen tinade.

När Sovjetunionen föll sönder, och delar såsom Ryssland, Vitryssland, Ukraina bildades
minskade reservdelsförsäljningen. I slutet av 1990-talet berättade Ingvar, att Datasaab bestod av
en person, som både var styrelseordförande och verkställande direktör, nämligen han själv.
När Ingvar Bäckman pensionerades så upphörde även Datasaab.

Troligen upphörde Datasaab strax före år 2000.

Berättat av Bertil Palmgren. (2002-12-14)

Webansvarigs kommentar:
- Artikeln som felaktigt angav att Datasaab upphörde 1981-82 finns här.

Fortsättning Se Gästbok -02 .
Nästa inlägg... ...kanske kommer från dig?