Veckotävlingen 2005 - 2010. Här 2005:

Under ett antal år fanns en veckotävling/månadstävling på denna webb. Bästa svarare fick pris på årsmötet. Här finns alla frågor, svar och kommentarer samlade. Tävlingen är nu stängd.


Frågor och svar: 2005 . 2006 . 2007 . 2008 . 2009 . 2010

Vecka

Ämne

Fråga/svar/kommentarer

   

Namn: Björn Sölving
Datum: Torsdag den 21 april 2005 23.14
Meddelande:

Nu börjar vår nya tävling. Varje vecka (nästan) kommer en ny fråga. Första rätta svar kommer att belönas med en poäng. Den som samlat mest poäng under året kanske får nåt fint... Kom gärna med kommentarer i anslutning till frågan. Frågorna har konstruerats av Erik Åhman och Björn Sölving. Rolf Karsvall kom med förslaget att ha en tävling på hemsidan. Lycka till! /Björn

17 Serverade kaffe?

Namn: Björn Sölving
Datum: Måndag den 25 april 2005 17.56
Meddelande:

Veckans fråga (17): Vem serverade oss kaffe i Barkarby via kaffevagn och
 som dessutom kom ihåg vad var och en ville ha? Har du några egna minnen av det?

   

Namn: Sölve B Jörnsson
Datum: Måndag den 25 april 2005 17.57
Meddelande:

Jag kommer inte ihåg vad hon hette, var det Lydia eller nåt sånt? Men jag kommer ihåg en festlig eposod. En av de yngre tjejerna som serverade från kaffevagnen hade blivit uppsagd (orsak: utmanade klädsel). Sista dagen uppträdde hon i högklackat, nätstrumpor, kortkort kjol och frikostigt dekolleterad topp. Gissa om alla manliga kaffedrickare bildade lång kö! MVH /Sölve B

   

Namn: 1/2 Dansken
Datum: Tisdag den 26 april 2005 3.29
Meddelande:

Jag tillhörde ju "Driftsättar" gänget vårt arbete var ju oftast ut hos kunden, dessutom så var vi stationerade i "Baraken" och ditt kom det ingen kaffevagn. Däremot hade vi en pragtfull pige som tog hand om oss, "Maggan" Agerlöv, (hette hon då), glömmer aldrig när Maggan hade hämtat ett rör med plastickmuggar. Jag mötter Maggan i gången, som vanligt med full fart på, plödsligt så swingar hon runt med röret i luften, botten på röret går ur, alla plastmuggarna sprutade ut. Det såg jätte festligt ut. OK, jag hjälpte henne att plocka upp dem, man är ju gentleman, ikk ??

   

Namn: Ingvar A Vänman
Datum: Tisdag den 26 april 2005 9.08
Meddelande:

Linea var namnet. Vem kan glömma henne.

   

Namn: Anita Hedström
Datum: Tisdag den 26 april 2005 13.53
Meddelande:

Hej.Kul tävling! Hon hette Linnea Nord tror jag,men det förekom fler.Hälsning till Alla. Anita(gammal företagssköterska)

   

Namn: 3570 Erik
Datum: Tisdag den 26 april 2005 22.25
Meddelande:

ATT HÄMTA EN MUGG KAFFE I MATSALEN Vid ett tillfälle satt jag tillsammans med en kund och åt lunch i den allmänna matsalen. Kunden gick efter maten för att hämtade kaffe. Då bad jag att han även skulle hämta en kaffe till mig också. Det visade sig då att kunden hade betalt kaffet i förskott, men det visste inte jag då. Jag tycket att en kaffe för en kr, fick ingå i det allmänna svinnet. Men när jag några dagar sedan träffade Linnea frågade hon. ”I förrgår satt du och åt lunch med Stig Stål. Han hämtade två kaffe, men hade betalt en kaffe. Vem skall då betala den andra muggen kaffe??” Jag Linnea ser och kommer ihåg allt.

   

Namn: Rolf Karsvall
Datum: Torsdag den 28 april 2005 23.29
Meddelande:

Linnéa, givetvis! Vad annars? Linnéa var ju inte den som man utan vidare kunde bringa ur fattningen - men jag lyckades åtminstone en gång! Vid ett tillfälle stod jag som nr 2 i den vanliga kön vid hennes vagn. Ettan, dvs kamraten framför mig, hade beställt och fått kaffe med bulle varefter Linnéa frågade mig om jag ville ha samma sak. Nej, svarade jag, jag tar kaffe utan bulle. Nej förresten jag ångrar mig sa´ jag (varvid jag kunde se hur Linnéa snabbt började greppa en bulle för min räkning)- jag tar kaffe utan wienerbröd i stället! Under några korta sekunder såg jag då hur Linnéa förvandlades till ett levande frågetecken som dock sakta övergick till ett tveksamt men levande leende! Vi kommer väl alla också ihåg den "olycksaliga" perioden i kaffevagnens historia då företagsledningen hade förbjudit alla extravaganser till kaffet, dvs det var en slät kopp kaffe utan bullar, ostmackor etc som gällde. Då försåg Linneá kaffevagnen med vad jag kan minnas en stor aluminiumlåda med lock som då innehöll det som normalt efterfrågades. Om man då kände till kodordet "en hemlig" så öppnades locket och kafferasten var räddad!

    Namn: 1/2-D
Datum: Fredag den 29 april 2005 7.34
Meddelande:

Rolf, den med kaffe "utan" winerbröd, den var god den, tänk att få uppgradera en avbeställning så elegant. Den skall jag tänka på i framtiden. Tack för tipset.

   

Namn: anne-marie ljung
Datum: Fredag den 29 april 2005 22.22
Meddelande:

Denna dam hette Linnéa och som var utrustad med detta data minne hon hade alla i sin lilla hårddisk.

   

Namn: Göte Wiklund
Datum: Lördag den 30 april 2005 22.58
Meddelande:

Linea var fantastisk. Jag minns en rolig epesod. Jag hade kundbesök, det var minst sex månader sedan han hade druckit från Lineas kaffevagn. Vi kom och beställde två muggar kaffe med bulle och då säger Linea till kunden, Ja just det, du vill ha två sockerbitar och ingen grädde. Vår kund såg helt chockad ut och svarade, ja det är rätt. Tänk om jag hade ett sådant minne.

   

Namn: Björn Sölving
Datum: Söndag den 1 maj 2005 11.32
Meddelande:

VECKA 17 RÄTT SVAR: Linnea (Nord). POÄNGSTÄLLNING: Ingvar A Vänman (1 poäng)

18 Kjell Mellbergs hobbies Namn: Björn Sölving
Datum: Söndag den 1 maj 2005 11.36
Meddelande:

VECKANS FRÅGA (18): Visst kommer du ihåg Kjell Mellberg! Kan du nämna tre verksamhets-hobby-områden (utanför hans profession)? Alla tre finns beskrivna på Veteranklubbens hemsida. Kanske har du speciella minnen av Kjell Mellberg? /Björn

   

Namn: 1/2-D
Datum: Tisdag den 3 maj 2005 14.42
Meddelande:

Hej i hållet. Efter att ha botaniserat lite på våran hemsida har jag funnit följande hobbys hos Kjell. 1. Vitsförfattare 2. Visförfattare 3. Härnösands historia. Vi ses den tre og tyvende.

   

Namn: Björn Sölving
Datum: Söndag den 8 maj 2005 21.51
Meddelande:

VECKA 18 RÄTT SVAR: Kjell Mellberg hade bl.a. dessa "verksamhetsområden":

 1/ Viskompositör till "Uppå alpens högst belägna klippa, står en ros, fan vet hur den kom dit". (Se ../97q4/971212.htm )

 2/ Vitsförfattare (Se http://www.veteranklubbenalfa.se/veteran/kjell_m.htm )
 
3/ Härnösands historia (Se ../km_cb.htm ).

POÄNGSTÄLLNING: Ingvar A Vänman (1 poäng), 1/2-D =Halvdansken (1 poäng)

19 Gatunamn

Namn: Björn Sölving
Datum: Söndag den 8 maj 2005 21.53
Meddelande:

VECKANS FRÅGA (19): Nu handlar det om adresser. Nämn minst 4 gatunamn (i Stockholmstrakten) där SRT, Stansaab, Datasaab haft kontor. (Gatunummer behövs inte). Kanske har du speciella minnen från några ställen?

 

   

Namn: Tommy Carlsson
Datum: Måndag den 9 maj 2005 9.12
Meddelande:

Här finns det många att välja mellan .... Veddestavägen, Saldovägen, Tingsvägen, Dalvägen, ....

   

Namn: Louise Darsenius
Datum: Måndag den 9 maj 2005 14.58
Meddelande:

Visst finns det många att välja på, jag har själv suttit på Krossgatan, Tingsvägen, Veddestavägen, Kista C (EIS) och en kort period även på Siktgatan (SRT). Norrbyvägen och Johannesfredsvägen är ytterligare två, har jag för mig.

   

Namn: Louise D igen
Datum: Måndag den 9 maj 2005 15.05
Meddelande:

Minnen ja, Krossgatan var min första arbetsplats på Stansaab och jag minns med glädje en luciamorgon (1976 eller 77?) då Björn Sölving var en ståtlig Lucia i blond peruk, ett antal stadiga killar var tärnor och jag själv som enda tjej för första och sista gången fick vara stjärngosse! Ett minne för livet!

   

Namn: 1/2-D
Datum: Tisdag den 10 maj 2005 4.06
Meddelande:

Jaha, detta var nog ingen fråga för det resande folket, som driftsättare ute i fältet hade man dårligt styr på vad som hände på hemma fronten. Man levde i sitt projektm med sin kund. Den bästa största kontakten hade man nog med tjejerna i telefonväxeln, som var fantastiska till att hjälpa oss som var på resande fot. Nå, nå, det kommer vel fler frågor.

   

Namn: Jan Persson
Datum: Onsdag den 11 maj 2005 9.36
Meddelande:

Måste slå ett slag för min hemkommun. Vi hade ett Alfaskopkontor på Tingsvägen i Sollentuna. Nära och bra för min del men tyvärr bara en kort period.

   

Namn: 3570 Erik
Datum: Torsdag den 12 maj 2005 18.45
Meddelande:

Nu när veckan börjar ta slut, så kanske jag kan få bidraga med lite ytterligare:

1. 1957 var den militära delen av Standard Radios verksamhet lokaliserad till bottenvåningen i ett vanligt hyreshus på Lövåsvägen. (mitt mot elverket.)

 2. Företagets huvudkontor var troligtvis från början på Johannesfredsvägen i Bromma. Där fanns det mesta, även mekanisk bearbetning och ytbehandling mm. Labb och ritkontoret var i takvåningen. En landningbana för Bromma gick nästan över taket.

 3. Sedan flyttade vi till det då nybyggda kopparhuset vid Bällsta bro i Bromma. Adressen var troligen Adolfsbergsvägen. Där hade vi en stor radar på taket. Även här alldeles intill Bromma flygplats.

4. En del av monteringen var en tid förlagd till Bolinders (?) fabriksområdet i Karlhäll. Adressen var troligen Fabriksvägen, eller Godsvägen.

 5. Från Bästa flyttade vi till det då nybyggda fabriken på Veddestavägen i Barkarby. Det var praktiskt taget den första industrin i Veddesta. Före var nog bara cementrörsfabriken och ett ytbehandlingsföretag. Här var det F8 flyget som gick över taket. På den tiden användes F8 rätt mycket.

6. Vidare huserade transmissionsavdelningen under många år i Solna på Ankdammsgatan 23. De flyttade senare troligtvis vidare till Vällingby.

7. SRT telefontillverkning var hela dess tid i Södertälje. Det var på norra sidan av kanalen. Direkt intill järnvägen på den på östra sidan, intill nuvarande E4.

 8. Min sista tid med betald anställning var i Pyramidhuset på Datavägen i Järfälla Även om vi då tillhörde ett anat företag hade Datasaab, sin lilla kvarvarande resterande verksamhet på samma gata. Detta var på 1990-talet.

 9. Vem har mera att tillfoga till detta?

   

Namn: 1602 Tommy
Datum: Fredag den 13 maj 2005 10.12
Meddelande:

.... skulle väl vara Framnäsbacken (Solna)då, där väl receptionen för avd transmission fanns.

   

Namn: Björn Sölving
Datum: Söndag den 15 maj 2005 20.40
Meddelande:

VECKA 19: BÄSTA SVAR kom från Louise Darsenius som hade hittat Krossgatan, Tingsvägen, Veddestavägen, Siktgatan, Norrbyvägen och Johannesfredsvägen. (Kista C var inte rätt, det var efter Datasaab.) Det fanns andra som nämnt andra adresser, men inte så många som Louise! Visserligen hade 3570 Erik fler adresser, men Erik är ju med bland frågekonstruktörerna och deltar då utom tävlan. POÄNGSTÄLLNING: Louise Darsenius (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), 1/2-D =Halvdansken (1 poäng)

20 Vilka fyra personer?

Namn: Björn Sölving
Datum: Söndag den 15 maj 2005 21.05
Meddelande:

VECKANS FRÅGA (20): Nu handlar det om namn. Identifiera de fyra personerna som finns på de tre bilderna:

Bilderna kan ses här: fraga20.gif

Bild 1 från SRT-revyn 1963: Fru X serverar i den tillfälliga matsalen - kommande fysiklab. Det går riktigt bra men hon längtar till den 1 dec då hon får komma in i den fina ändamålsenliga matsalen.

 Bild 2 från SRT-revyn 1964: Två av våra schackspelare i auktion under lunchen. X2 (t.v.) och X3.

 Bild 3 från SRT-revyn 1958: X4 kom på att punktdjupet kunde minskas vid svetsning vilket blev billigare ur slipnings- och spacklingssynpunkt och dessutom gav bättre kvalitet. Förslaget belönades.

 --- Vem är X, X2, X3 och X4? (För- och efternamn behövs) ---

   

Namn: anne-marie ljung
Datum: Måndag den 16 maj 2005 13.21
Meddelande:

De enda 2 jag kan se är att damen är allas vår Linnea och att vackra Arne spelar schack med någon för mig okänd. han från 58 totalt okänd

   

Namn: 1602 Tommy
Datum: Tisdag den 17 maj 2005 10.20
Meddelande:

Den andra lunch-schackaren är Börje Olsson. Den tredje/fjärde ... kan det vara Josef Svedberg som fixar något klurigt i unga år ......

   

Namn: Göte Wiklund
Datum: Fredag den 20 maj 2005 15.58
Meddelande:

På bild 2 spelar Börje Olsson och Arne Andersson. Arne spelade dragspel på fritiden.

   

Namn: Björn Sölving
Datum: Söndag den 22 maj 2005 17.55
Meddelande:

VECKA 20: BÄSTA SVAR kom från Göte Wiklund som hade hittat Börje Olsson och Arne Andersson (schackspelarna). Första bilden var ju på Linnea Nord (vid flytt till Barkarby). Sista bilden, som ingen svarat på, föreställde Gunnar (Gunner) Christiansson i unga år. Hela sidan i SRT-revyn kan ses på: ../images/srtrevyn58/08-09.jpg POÄNGSTÄLLNING: Göte Wiklund (1 poäng),Louise Darsenius (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), 1/2-D =Halvdansken (1 poäng)

21 Sångare/
musiker?

Namn: Björn Sölving
Datum: Söndag den 22 maj 2005 18.01
Meddelande:

VECKANS FRÅGA (21): Arne Andersson ("vackra Arne") spelade ju dragspel. Nämn några fler Veteraner (ell. f.d.) som spelade eller sjöng inför "publik". För- och efternamn behövs. Flest namn vinner. (Med Veteraner menas här SRT-Stansaab-Datasaab-EIS-ERA-folk.)

 

   

Namn: 1/2-D
Datum: Torsdag den 26 maj 2005 14.37
Meddelande:

Bengt Rapp var den ena, den andra sitter fast i hjärnvindlingarna. De spelade i ett Rockband, tror att dom spelar lite fortfarande.

   

Namn: 1/2-D
Datum: Torsdag den 26 maj 2005 17.06
Meddelande:

Hittat en till, gjorde jag, inte han som har gömt sig, utan en annan, berömd från radio och TV, var med i en "Doa-grupp" på en utagning till Melodifestivalen för många år sedan. Sven-Erik Lundegård (Svempa) var visst namnet.

   

Namn: Matts Pettersson
Datum: Fredag den 27 maj 2005 9.22
Meddelande:

Hej! Göte Wiklund och Christer Sjörin vet jag spelade.

   

Namn: Anita Hedström
Datum: Fredag den 27 maj 2005 12.37
Meddelande:

En spanjor (från Teneriffa tror jag) vid namn Manuel spelade ibland i matsalen Han var silvergrå i håret och hade mustasch hette möjligen Hernandez i efternamn.

   

Namn: Björn Sölving
Datum: Söndag den 29 maj 2005 20.34
Meddelande:

VECKA 21 BÄSTA SVAR: 2 Veteraner hade vardera 2 musiker/sångare. Matts Pettersson hade Göte Wiklund och Christer Sjörin. 1/2-D (Halvdansken) hade Sven-Erik Lundegård och Bengt Rapp. Själv kommer jag ihåg Arvid Manell (körledare). Jangunnar Rönnlund körsångare i Maria kyrkokör(?). Finn Hultman i Järfälla manskör. 1/2 poäng går till Matts Pettersson, 1/2 poäng går till 1/2-D. POÄNGSTÄLLNING: 1/2-D =Halvdansken (1,5 poäng) Göte Wiklund (1 poäng),Louise Darsenius (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), Matts Pettersson 0.5 poäng.

22  Levererats
 i de största
 volymerna?

Namn: Björn Sölving
Datum: Söndag den 29 maj 2005 20.40
Meddelande:

VECKANS FRÅGA (22): Vilka enskilda produkter har levererats i de största volymerna (från SRF, SRT, Stansaab och Datasaab)? Du kan (men måste inte) ange antal. Den som anger flest högvolymprodukter vinner.

 

   

Namn: 1/2-D
Datum: Söndag den 29 maj 2005 21.37
Meddelande:

Som vanligt svår fråga för en driftsättare som fastnade i Danmark, och som alldrig arbetade med högvolym produkter. Nå, men man kan vel gissa, Alfaskop terminaler, jag tror att de hette 3110 och 4110, volymer, ingen aning, men jag tror mig ha hört att alfaskop konceptet omsatte över en miljard sek ??

   

Namn: Rune Nilsson
Datum: Söndag den 29 maj 2005 22.11
Meddelande:

Ca 150000 Alfaskopterminaler, tror jag

   

Namn: Jan Persson
Datum: Måndag den 30 maj 2005 8.55
Meddelande:

Alfaskopterminaler, Tangentbord till dito samt Skrivare.´. (får man bryta ned på detta sätt?). Den telefon som SRT sålde till sin Internväxel och som ingick i Patientdatasystemet. RadarPPI. Grafoskop.

   

Namn: Louise Darsenius
Datum: Måndag den 30 maj 2005 10.08
Meddelande:

Alfaskop 3500, 3700 och 4100. D21? Om programvaror får räknas - Gudaprogrammen måste väl ha sålts i stora mängder.

   

Namn: Björn Sölving
Datum: Fredag den 3 juni 2005 23.46
Meddelande:

VECKA 22: Vilka enskilda produkter har levererats i de största volymerna (från SRF, SRT, Stansaab och Datasaab)? Du kan (men måste inte) ange antal. Den som anger flest högnivåprodukter vinner.

(Det gällde inte inte EIS/SRA!). Rätt svar (tror jag) är:

PRODUKT-1: Hörtelefonkapslar från SRF/SRT Sålda i mer än 1.000.000. Källa: SRT-revyn nr 2 1959 sid 5. Bild här: hortelefonkapsel.jpg

PRODUKT-2: SRT:s Snabbtelefon Dirigent 411. Bild här: dirigent411.jpg

PRODUKT-3: Alfaskop bildenheter 3500/3700 med tangentbord. Ca 75.000 Nov 83 Källa: Jubileumsskriften. Bild här: ../bildarkiv2/arlandaslut/indexSPF/Image013.jpg
.
 RESULTAT: 1/2 poäng går till Louise Darsenius (3500/3700) och 1/2 poäng går till Jan Persson (Dirigent).
 POÄNGSTÄLLNING: Louise Darsenius (1,5 poäng), 1/2-D =Halvdansken (1,5 poäng) Göte Wiklund (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), Jan Persson (0.5 poäng), Matts Pettersson (0.5 poäng).

23 Matematiskt
problem

Namn: Björn Sölving
Datum: Söndag den 12 juni 2005 20.45
Meddelande:

VECKA 23: Frågan var ett matematiskt problem: Var är (antal trappsteg från marknivå till golvnivå i Barkarbyfabrikens gamla stora entré) + (antal olika personalchefer i Barkarbyfabriken) + (telefonnumret till Barkarby, utan 08). Lämna bara ett svar. (Avslöja inte delsummorna)

   

Namn: Sehlis
Datum: Fredag den 10 juni 2005 11.39
Meddelande:

Gissar på 362806

   

Namn: Anita Hedström
Datum: Fredag den 10 juni 2005 12.17
Meddelande:

Ännu en gissning,7641006

   

Namn: Björn Sölving
Datum: Söndag den 12 juni 2005 20.45
Meddelande:

VECKA 23: RÄTT SVAR. 362808. Trappsteg = 3, Personalchefer = 5 (Sten Kjell, Sten Sörensen,
Bengt Callermo, Gun Lennerstrand, Lennart Andreasson. Källa: Gun Lennerstrand).
Telefon till Barkarbyfabriken: 362800.  Närmast kom Sehlis som får ett poäng.

POÄNGSTÄLLNING: Louise Darsenius (1,5 poäng), 1/2-D =Halvdansken (1,5 poäng),
 Sehlis (1 poäng), Göte Wiklund (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng),
Jan Persson (0.5 poäng), Matts Pettersson (0.5 poäng).
 

24 4 Röster

Namn: Björn Sölving
Datum: Söndag den 12 juni 2005 20.53
Meddelande:

VECKA 24: Nu gäller det att känna igen 4 röster från Barkarby. Vilka personer talar på denna mp3-inspelning? ----- Klicka på Ljudfil: 24.mp3 ----- Före varje röst hör du en, två, tre och fyra pling. Vem är först med alla fyra namnen (för och efternamn)?

   

Namn: Rolf Karsvall
Datum: Torsdag den 16 juni 2005 20.51
Meddelande:

Att gissa på röst nr 1 är ju som att sikta på, skjuta och träffa en sittande fågel. Nog var det väl min spökröst som hördes. (Pianostycket av vilket Björn bara lät er njuta av de första melodiösa tonerna heter "Easy walk" och är en av mina fullständigt okända kompositioner. Med denna hårdlansering på vår hemsida så kanske detta drastiskt kommer att ändra sig!) Sedan trillade ju resten av rösterna ner som mogna frukter: Sven Skåraeus, Kjell Mellberg och Jan Gunnar Rönnlund. Det finns ju visserligen en risk att alla tre var Parnevik, det sägs från mycket obekräftat håll att han under ett antal år som ett forskningsprojekt bekostat av SIU (Styrelsen för ImitationUtveckling) just specialstuderade hur ett intensivt arbete med elektroniksystem kunde påverka talet med avseende på frekvens, talhastighet och moduleringsgrad. Jag har förgäves letat efter något rapporterat resultat från denna forskning. Jag skulle uppskatta om någon kan ge mig någon ledtråd!

   

Namn: Björn Sölving
Datum: Söndag den 19 juni 2005 21.24
Meddelande:

VECKA 24: RÄTT SVAR på de fyra rösterna var Rolf Karsvall, Sven Skåraeus, Kjell Mellberg och Jan Gunnar Rönnlund. Svaret kom från Rolf Karsvall (sic!) som får en poäng.

POÄNGSTÄLLNING: Louise Darsenius (1,5 poäng), 1/2-D =Halvdansken (1,5 poäng), Rolf Karsvall (1 poäng), Sehlis (1 poäng), Göte Wiklund (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), Jan Persson (0.5 poäng), Matts Pettersson (0.5 poäng).

25 Tre bilder/årtal?
Namn: Björn Sölving
Datum: Söndag den 19 juni 2005 21.36
Meddelande:
VECKA 25: Nu gäller det att gissa årtal för tre olika bilder tagna ur SRT-Revyn/Stansaab-Journalen. 1. Helikoptern landar vid Barkabyfabriken. 2. Pistolskytteklubben har årsmöte. 3. Dataskärmar snart lika vanliga som telefon. Här finns bilderna: V25.htm Detta är svårt! Du får gissa flera gånger. Närmast vinner! Lycka till!
    Namn: Sehlis
Datum: Måndag den 20 juni 2005 7.27
Meddelande:
Jag gissar friskt på 1970 för samtliga bilder. SRT blev ju Stansaab i januari 1973.
    Namn: 1602 Tommy
Datum: Måndag den 20 juni 2005 19.59
Meddelande:
Årtalen borde vara 1967 - 1973 - 1970.
    Namn: Rolf Karsvall
Datum: Tisdag den 21 juni 2005 23.52
Meddelande:
Eftersom Björn lånat mina gamla företagstidningar så har jag INGEN ANING! Men det är en sak jag inte kan förstå när jag ser bild nr 3: Hur i hela friden kunde Alfaskop bli en storsäljare med ett så dystert försäljningsgäng??? Det måste nog tyda på att Alfaskop var så in i h-e (helsike) bra så att den sålde sig själv utan försäljarhjälp!
   

Namn: Björn Sölving
Datum: Söndag den 26 juni 2005 19.22
Meddelande:
VECKA 25: RÄTT SVAR på de tre årtalen var: Helikopter: 1967, Pistolskyttar: 1973, Alfasäljare: 1970. 1602-Tommy hade alla rätt och får en poäng.

POÄNGSTÄLLNING: Louise Darsenius (1,5 poäng), 1/2-D =Halvdansken (1,5 poäng), 1602-Tommy (1 poäng), Rolf Karsvall (1 poäng), Sehlis (1 poäng), Göte Wiklund (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), Jan Persson (0.5 poäng), Matts Pettersson (0.5 poäng).
26
27
28
Text om Veteran Namn: Björn Sölving
Datum: Söndag den 26 juni 2005 19.32
Meddelande:
VECKA 26: Nu till sommaren börjar vi med en enkel fråga. Vilken Veteran beskrivs av: "Stansaabmedarbetaren var en noggrann systemanalytiker, karln's åsikter retade alltid elektronikkonstruktörer utan snus?

Namn:
Björn Sölving
Datum: Tisdag den 12 juli 2005 23.02
Meddelande:
Tydligen svårt? En ledtråd: Sök bokstäver, inte ordens mening. /Björn
    Namn: Göte Wiklund
Datum: Torsdag den 14 juli 2005 9.37
Meddelande:
Hej Björn. Tack för ledtråden. Svaret är Sven Skåreus. Ha en trevlig sommar
    Namn: Björn Sölving
Datum: Måndag den 18 juli 2005 22.21
Meddelande:
VECKA 26-27-28: RÄTT SVAR var Sven Skåraeus (begynnelsebokstäverna på orden i frågemeningen). Göte Wiklund hade rätt lösning och får en poäng. 

POÄNGSTÄLLNING: Göte Wiklund (2 poäng), Louise Darsenius (1,5 poäng), 1/2-D =Halvdansken (1,5 poäng), 1602-Tommy (1 poäng), Rolf Karsvall (1 poäng), Sehlis (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), Jan Persson (0.5 poäng), Matts Pettersson (0.5 poäng).
29 Vilken person?


    Namn: Louise Darsenius
Datum: Tisdag den 19 juli 2005 15.33
Meddelande:
Det är väl den eminente klubbmästaren Matts Pettersson som (delvis) syns på bilden!
    Namn: Björn Sölving
Datum: Måndag den 25 juli 2005 23.02
Meddelande:
VECKA 29: RÄTT SVAR var Matts Pettersson. Louise Darsenius hade rätt lösning och får en poäng. ...................... POÄNGSTÄLLNING: Louise Darsenius (2,5 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), 1/2-D =Halvdansken (1,5 poäng), 1602-Tommy (1 poäng), Rolf Karsvall (1 poäng), Sehlis (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), Jan Persson (0.5 poäng), Matts Pettersson (0.5 poäng).
30 En pixlad bild


Redan på första bilden kände alla igen veteranen!

    Namn: Bo Hansson
Datum: Måndag den 25 juli 2005 23.59
Meddelande:
Syns ju tydligt att det är Einar Estréus!
    Namn: Anne-Marie Ljung
Datum: Tisdag den 26 juli 2005 12.32
Meddelande:
Hej! Denna man kan väl ingen ta fel på. Våran F.D president Einar Estreus
    Namn: Rolf Karsvall
Datum: Tisdag den 26 juli 2005 18.57
Meddelande:
Man ser varken munnen eller blicken så vad ser man egentligen kan man sig fråga? Jo visst skönjer man Einar som helt på pricken framträder i all sin välmåga!
    Namn: Rune Nilsson
Datum: Onsdag den 27 juli 2005 0.19
Meddelande:
Visst Einar är det
    Namn: 1/2-D
Datum: Måndag den 1 augusti 2005 8.02
Meddelande:
Instämmer till fullo med föregående talare.
    Namn: Björn Sölving
Datum: Måndag den 1 augusti 2005 23.35
Meddelande:
VECKA 30: RÄTT SVAR var Einar Estréus. Bo Hansson hade första rätta lösning och får en poäng. 

POÄNGSTÄLLNING: Louise Darsenius (2,5 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), 1/2-D =Halvdansken (1,5 poäng), Bo Hansson (1 poäng), 1602-Tommy (1 poäng), Rolf Karsvall (1 poäng), Sehlis (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), Jan Persson (0.5 poäng), Matts Pettersson (0.5 poäng).

31

Ordervägran

Namn: Björn Sölving
Datum: Måndag den 1 augusti 2005 23.44
Meddelande:
Vecka 31: Vem är X? SM Eriksson har berättat om en mycket viktig "ordervägran". Vem är X, vars order inte åtlyddes? ----------”Stridsledningscentralerna med digitalisering, Censordatorerna, automatisk målföljning med styrdata var en stor framgång för SRT, dess ledning och ingenjörspersonal. Det är omvittnat med vilken framåtanda och entusiasm som uppdragen togs om hand samt hur den mängd av svåra problem som uppstod löstes. Som oftast är beror framgångar på ett antal slumpartade händelser. Det sägs att när anbudsförfrågan för Luftförsvarscentral m/59 (PS-08) skickades ut hade SRT vd X gett direktiv om att SRT inte skulle lämna in något anbud. Anledningen var att en överenskommelse träffats mellan ledning för SRT och Decca om att SRT inte skulle lämna något anbud. Personalen hade de tekniska lösningarna och för berörda kändes det fel att inte lämna in ett anbud. Man beslöt att sätta ett arbetsnamn på anbudsförfrågan som helt skilde sig från det officiella. Anbudet räknades fram, lämnades in och SRT fick beställningen. När vd X fick reda på detta blev det ett väldigt liv inom företaget men man hade fått beställningen och att inte ta emot den skulle vara mycket olämpligt för framtida kontakter med kunden. Detta interna ”illegala” beslut har idag ingen ångrat.” (Berättat av SM Eriksson januari 2005 för bla Arne Larsson, som skriver bok om styrdata).
    Namn: 1/2-D
Datum: Tisdag den 2 augusti 2005 10.10
Meddelande:
Det var en spännande historia, men dessvärre så är jag inte "gammal nog" för att komma ihåg den historien
    Namn: Jan Persson
Datum: Tisdag den 2 augusti 2005 19.23
Meddelande:

Kan det ha varit Hammar? Eller skedde detta ännu tidigare? Janne P

    Namn: Björn Sölving
Datum: Måndag den 8 augusti 2005 17.07
Meddelande:

VECKA 31: RÄTT SVAR var SRT:s vd Frank Hammar.
 Jan Persson svarade rätt och får en poäng. 

POÄNGSTÄLLNING: Louise Darsenius (2,5 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), 1/2-D =Halvdansken (1,5 poäng), Bo Hansson (1 poäng), 1602-Tommy (1 poäng), Rolf Karsvall (1 poäng), Sehlis (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), Matts Pettersson (0.5 poäng).

32 Klockan i matsalen

Namn: Björn Sölving
Datum: Måndag den 8 augusti 2005 17.11
Meddelande:

Vecka 32: I matsalen i Barkarby, på en av kortsidorna, satt en klocka. (Akvariet var en tid placerat under denna klocka.) Denna klocka finns med på minst en bild på Veteranklubbens webb. Vilken bild?

   

Namn: Sven Wiklund
Datum: Tisdag den 9 augusti 2005 11.18
Meddelande:

Jag tror att är vid Alfaveteranträff i Barkarby 1983-04-11

   

Namn: Björn Sölving
Datum: Måndag den 15 augusti 2005 13.12
Meddelande:

VECKA 32: RÄTT SVAR var bild från Alfaveteranträff i Barkarby 1983-04-11: ../nostalgi/830411c.htm . Sven Wiklund svarade rätt och får en poäng.

 POÄNGSTÄLLNING: Louise Darsenius (2,5 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), 1/2-D =Halvdansken (1,5 poäng), Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng), 1602-Tommy (1 poäng), Rolf Karsvall (1 poäng), Sehlis (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), Matts Pettersson (0.5 poäng).

33 Brudparet

   
1602 - Tommy | 2005-08-21 (10:52) 
Det var inte så lätt, men (Lena - Gunnar - Hansson - Ritkontoret - Kopieringen)
 är en gissning. Någon annan kan kanske korrigera !!
   
Björn Sölving | 2005-08-22 (09:38) 
VECKA 33: RÄTT SVAR är Lena, Gunnar, Hansson, planeringen och ritkontoret.
 1602-Tommy hade 4 rätt (med snäll tolkning) och får en poäng. 

POÄNGSTÄLLNING: Louise Darsenius (2,5 poäng), 1602-Tommy (2 poäng), 
Göte Wiklund (2 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), 1/2-D =Halvdansken (1,5 poäng), 
Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng), Rolf Karsvall (1 poäng),
 Sehlis (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), Matts Pettersson (0.5 poäng). 
34   Björn Sölving | 2005-08-22 (09:49)

VECKA 34: Nu gäller det matsalen i Barkarby.
Matbesticken var lite speciella.
Vad var instansat i varje bestick?
Vad var det som var utmärkande i formen?
 
   
1602 - Tommy | 2005-08-25 (15:58) 
Instansat var väl SRT, men vad utmärkte dom ..... 
   
Sehlis | 2005-08-26 (10:05) 
Minns inte, men jag gissar på ITT. 
   
Matts Pettersson | 2005-08-26 (13:34) 
SRT ? En cirkel med bokstäverna i. 
   
Björn Sölving | 2005-08-29 (10:59)

VECKA 34: RÄTT SVAR: ITT Standard (handdelen var droppformad,
 med mjuk rundning och utan kanter). Rolf Karsvall har (ur sin rika
 nostalgisamling) möjliggjort till denna bild: 

 Sehlis var närmast och får en poäng.

POÄNGSTÄLLNING: Louise Darsenius (2,5 poäng), Sehlis (2 poäng), 1602-Tommy (2 poäng),
 Göte Wiklund (2 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), 1/2-D =Halvdansken (1,5 poäng),
 Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng), Rolf Karsvall (1 poäng),
 Ingvar A Vänman (1 poäng), Matts Pettersson (0.5 poäng). 
35

Färgsprakande konstverk i
Barkarby

Björn Sölving | 2005-08-29 (12:15) 
VECKA 35: I Barkarbyfabriken i entrén finns (fanns?) ett stort färgsprakande
 konstverk på en vägg. Vad heter konstverket? Vad hette konstnären? 
 
   
Matts Pettersson | 2005-08-29 (12:45) 

Var konstnären möjligen Y-son Coltoff? Kommer ej ihåg namnet på konstverket.
   
Björn Sölving | 2005-09-05 (14:33)
 
Vecka 35: RÄTT SVAR: Konstverket heter "Badande".
 Konstnären hette Walter Bengtsson. (Källa: SRT-revyn nr 2 68). 
Läs mer om Walter Bengtsson här..
 Inget rätt svar! 

Matts Petterssons svar är ändå Veteranrelaterat!. 
Yson (Kolthoff) var en konstnär vars son är Veteran. Läs mer här.

POÄNGSTÄLLNING: (oförändrad) Louise Darsenius (2,5 poäng), Sehlis (2 poäng),
 1602-Tommy (2 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), 
1/2-D =Halvdansken (1,5 poäng), Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng), 
Rolf Karsvall (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), Matts Pettersson (0.5 poäng). 
36

Vad heter de tre och varför är dom på samma bild?

Björn Sölving | 2005-08-29 (12:15) 

VECKA 35: 
Björn Sölving | 2005-09-05 (14:44)
VECKA 36: Vad heter de tre och varför är dom på samma bild?

   
1602 - Tommy | 2005-09-05 (20:03) 

Det är väl herrarna Rikard Almgren, ? Skoog och
 Åke Widgar. Dom representerade väl olika fack
 .... måste väl vara någon arbetsgrupp eller annan illuster sammanslutning? 
   
1/2-D | 2005-09-06 (11:14) 

Hilding Skoog, var namnet, Åke kommer jag åxå ihåg, enig med
 föregående talare, det var säkert något med fackföreningen 
 
   
Hilding | 2005-09-07 (19:58) 

Jag är helt säker på att han som sitter i mitten heter Hilding Skoog
 och antagligen sitter vi i ekonomikommittén. Vi var jättebra, dock kunde ekonomin ha varit bättre. 
   
Björn Sölving | 2005-09-12 (11:04) 

Vecka 36: RÄTT SVAR: Rikard Almgren, Hilding Skoog, Åke Widgar och ekonomikommittén.
 (Året var 1976.) 1602-Tommy får 0.5 poäng och Hilding får 0.5 poäng 

POÄNGSTÄLLNING: 1602-Tommy (2,5 poäng), Louise Darsenius (2,5 poäng), Sehlis (2 poäng), 
Göte Wiklund (2 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), 1/2-D =Halvdansken (1,5 poäng), 
Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng), Rolf Karsvall (1 poäng), 
Ingvar A Vänman (1 poäng), Hilding (0.5 poäng), Matts Pettersson (0.5 poäng). 
37

En röst, ett
parti och en blog
?

Björn Sölving | 2005-09-12 (12:14) 

VECKA 37: Nu en betydligt svårare fråga:

1. Vem är det som pratar? Klicka här
2. Den som pratar var aktiv politiskt. Vilket parti?
3. En av våra nuvarande Veteraner är aktiv i samma parti 
och finns på webben med egen blog. Vem? 
   
Matts Pettersson | 2005-09-15 (15:52) 

Jag tror att det är:
1. Ingemar Torhelm
2. Moderaterna
3. Sune Larsson 
   
Einar Estréus | 2005-09-17 (10:09) 

En härlig kille vid namn Ingemar Torem och han var moderat.
Nuvarande namn är jag osäker på, föreslår Sune Larsson 
   
Björn Sölving | 2005-09-19 (10:34) 

Vecka 37: RÄTT SVAR: Ingmar Torelm, Moderaterna och Curt Dahlgren.
 "Vår" Sune Larsson har ingen blog och är inte längre politiskt aktiv. 
Däremot har en yngre namne en blog.
Matts Pettersson var närmast och får en poäng.

POÄNGSTÄLLNING: 1602-Tommy (2,5 poäng), Louise Darsenius (2,5 poäng), Sehlis (2 poäng),
 Göte Wiklund (2 poäng), Matts Pettersson (1.5 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), 
1/2-D =Halvdansken (1,5 poäng), Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng),
 Rolf Karsvall (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), Hilding (0.5 poäng). 
38 Vem har gjort teckningen? Björn Sölving | 2005-09-19 10 (10:55)
 
Vem har ritat denna bild? Den visar hur en Veteran är klämd mellan kundens
 krav och sitt jobb? Klicka här för att se bilden

 
   
Anita Hedström | 2005-09-19 (12:45) 

Kan det vara Maggi Yonos Andersson? Jag tror det! 
   
Sehlis | 2005-09-20 (07:09) 

Min gissning är att det är Karl-Erik Ström som är konstnären. 
   
Matts Pettersson | 2005-09-20 (07:26) 

Stilen tyder på Hans Arnold så jag gisssar på honom. 
   
1602 - Tommy | 2005-09-21 (09:34) 

Kan det vara Lasse Sjöbergs pappa Bo Y-son Sjöberg ?? 
   
Einar Estréus | 2005-09-22 (10:44) 

Jag anser att det måste vara en säljare, alltså Rune Nilsson
   
Rolf Karsvall | 2005-09-23 (15:30) 

Eftersom det riktiga svaret lyser med sin frånvaro och jag med säkerhet
 vet vem det var som ritade denna komplexa bild så fattar jag nu pennan: 
Den ritades på 60-talet av den som tillsammans med SM Ericsson 
gjorde anställningsintervjun med mig 1961, nämligen Kjell Mellberg.
 Kjell var som ni kan se en mycket duktig tecknare,
 detta utöver alla andra färdigheter han satt inne med.. 
   
Björn Sölving | 2005-09-23 (15:49) 

Vecka 38: RÄTT SVAR: Kjell Mellberg.
 Bilden finns också i skriften "Svenska Flygvapnets Styrdatasystem" (förf Arne Larsson).
 Han skriver: "De tekniska problemen var stora och många och mycket tid fick läggas ned 
för att lösa dessa, bilden (...) som är tecknad av Kjell Mellberg visar hur han såg
 sig själv klämd mellan kundens krav och sitt utvecklingsarbete". Klicka här för att 
läsa mer om skriften. 
Rolf Karsvall hade rätt svar och får en poäng.

POÄNGSTÄLLNING: 1602-Tommy (2,5 poäng), Louise Darsenius (2,5 poäng), Rolf Karsvall (2 poäng),
 Sehlis (2 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), Matts Pettersson (1.5 poäng), Jan Persson (1.5 poäng),
 1/2-D =Halvdansken (1,5 poäng), Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng),
 Ingvar A Vänman (1 poäng), Hilding (0.5 poäng). 
 
39 Motorklubbens tidning? Björn Sölving | 2005-09-23 (15:53)

Vecka 39: Nu en SRT-fråga.

På SRT (i Barkarby) fanns det en motorklubb. Motorklubben var mycket livaktig och
 ordnade bl.a. familjerallyn och inköpsrabatter. Vad hette klubbens tidning?

 
   
Erik | 2005-09-23 (19:42) 

Vad sägs om Ventilen? 
   
Björn Sölving | 2005-10-04 (16:11) 

Vecka 39: RÄTT SVAR: Ventilen. Erik hade rätt svar och får en poäng.

POÄNGSTÄLLNING: 1602-Tommy (2,5 poäng), Louise Darsenius (2,5 poäng), 
Rolf Karsvall (2 poäng), Sehlis (2 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), Matts Pettersson (1.5 poäng), 
Jan Persson (1.5 poäng), 1/2-D =Halvdansken (1,5 poäng), Erik (1 poäng),
Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), Hilding (0.5 poäng). 
40

"Festliga" personer

Björn Sölving | 2005-10-04 (19:20) 
Vecka 40: Nu en SRT/Stansaab-fråga.

På SRT/Stansaab fanns många festliga personer. Tex: "Den jovialiske göteborgaren", 
Afrika-Pelle och Raggar-Kalle. Vad hette/heter dom egentligen? 
   
1/2-D | 2005-10-07 (08:20) 

Den enda jag kommer ihåg, är Raggar-Kalle, det är Stickan Ram.
Undrar varför han fick det namnet, om jag kommer ihåg rätt
så hade han en riktigt smart sportbil med cab.
   
1/2-D | 2005-10-07 (09:25) 

Efter lite grundforskning hittade jag en till.
Afrika-Pelle, det är Luis Pettersson på Specialverkstan. 
   
1602 - Tommy | 2005-10-07 (09:59) 

Kan den tredje ha varit Lennart Wångberg ....
   
Ingvar A Vänman | 2005-10-07 (16:25) 

Raggar-Kalle va det inte Stig Rahm det
   
Björn Sölving | 2005-10-10 (23:05) 

Vecka 40: RÄTT SVAR: Lennart Wångberg, Luis Pettersson och Stig Rahm.
 1/2-D hade 2 rätt och får en halv poäng. Tommy hade 1 rätt och får också
 en halv poäng. (Inga tredjedelspoäng utdelas).

POÄNGSTÄLLNING: 1602-Tommy (3 poäng), Louise Darsenius (2,5 poäng), 
1/2-D =Halvdansken (2 poäng), Rolf Karsvall (2 poäng), Sehlis (2 poäng), 
Göte Wiklund (2 poäng), Matts Pettersson (1.5 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), Erik (1 poäng), Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), Hilding (0.5 poäng).
41

Förening på Stansaab?

Björn Sölving | 2005-10-10 (23:27)
Vecka 41: En förening på Stansaab?

Vilken förening på Stansaab hade följande resultatlista: Vår: 1. E Nilsson,
 2. B Rolander, 3. D Ericsson.
Vandringspriset: 1. B Rolander, 2. L-O Olsson, 3. F Hörnkvist.
Klass L: 1, B Malmgren, 2. O Havstål

 
   
1/2-D | 2005-10-11 (03:38) 

Är Bengt Rolander och Hörnkvist med i rullarna så kan det vel bara vara "Fotoklubben",
 visste inte att Olavi Havstål var en så god fotograf.
 I övrigt så förstår jag inte att jag missade "Wångan" i förra frågan,
 vi körde ju min första driffsättning tillsammans, DBU 266. Han var en mycket spännande bekantskap. 
   
1602 - Tommy | 2005-10-11 (09:07) 

Jag tycker nog att det tyder mer på Pistolskytteföreningen .... 
   
Göte Wiklund | 2005-10-11 (13:16) 

Det är förmodligen Pistolskytteklubben. 
    1/2-D | 2005-10-11 (16:55) 

Jamenda, jag har aldrig hört talas om att vi hade en Pistolskytteklubb i firman, "Sorry" 
 
   
Matts Pettersson | 2005-10-12 (12:07) 

Pistolskytte! 
   
Sven-Åke Jidenius | 2005-10-12 (22:49) 

Pistolskytte
   
Jan Persson | 2005-10-16 (17:44) 

Låter som om det är skytteföreningen, som jag även var med i. 
   
Einar Estréus | 2005-10-17 (10:40) 

Det är helt klart PISTOL föreningen på STANSAAB. 
   
Björn Sölving | 2005-10-17 (12:43) 

Vecka 41: RÄTT SVAR: Pistolskytteklubben (Texten hämtad ur Stansaab-Journalen Nr 1 1973)
1602 - Tommy hade rätt svar (trots att han svarade ..föreningen) och får en poäng.

POÄNGSTÄLLNING: 1602-Tommy (4 poäng), Louise Darsenius (2,5 poäng),
 1/2-D =Halvdansken (2 poäng), Rolf Karsvall (2 poäng), Sehlis (2 poäng), Göte Wiklund (2 poäng),
 Matts Pettersson (1.5 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), Erik (1 poäng), Sven Wiklund (1 poäng),
 Bo Hansson (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), Hilding (0.5 poäng).  
42

En orienterings-fråga

Björn Sölving | 2005-10-17 (13:17) 

VECKA 42: En orienteringsfråga:
Du är i gamla Barkarbyfabriken. Du har just gått in i stora entrén.
 Du går till höger. Du går ner en spiraltrappa. Du går åt höger.
 Till höger i korridoren finns en dörr. Du går in. Var är du?
    1602 - Tommy | 2005-10-17 (18:32) 

Klurigt .... föreslår "I konferensrummet" ! 
 
   
Rune Nilsson | 2005-10-17 (22:45) 

Kan det vara prototypverkstan 
    Louise Darsenius | 2005-10-19 (10:17) 

Telefonväxeln? 
 
    Göte Wiklund | 2005-10-19 (10:56) 

Varför godkändes inte mitt svar på Pistolskytteklubben, jag har ju till och med stavat rätt.
Tommy svarade ju faktiskt fel.
(Björns kommentar: Tycker att sporten "Pistolskytte" är rätt svar.
Om det är en klubb eller en förening spelar nog mindre roll här.
Men jag kanske skall tänka lite mer på formuleringen i fortsättningen.)  
 
    Sture Jansson | 2005-10-19 (12:54)

Filmsalen 
 
    Göte Wiklund | 2005-10-19 (22:58) 

Hej Björn. Men då skall väl min poäng öka också. 2 poäng hade jag tidigare.
 (Björns kommentar: Tommy svarade före dig, bara det första rätta svaret räknas.)  
 
    Einar Estréus | 2005-10-20 (10:12) 

Jag är nästan säker på att det är FILMSALEN 
 
   
Björn Sölving | 2005-10-24 (18:47) 

Vecka 42: RÄTT SVAR: Filmsalen (egentligen Filmsal B om jag kommer ihåg rätt).
Sture Jansson kom först med rätt svar.

POÄNGSTÄLLNING: 1602-Tommy (4 poäng), Louise Darsenius (2,5 poäng),
 1/2-D =Halvdansken (2 poäng), Rolf Karsvall (2 poäng), Sehlis (2 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), 
Matts Pettersson (1.5 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), Sture Jansson (1 poäng), Erik (1 poäng),
 Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng), Ingvar A Vänman (1 poäng), 
Hilding (0.5 poäng). 
43

Tre namn. Gemensamt?

Björn Sölving | 2005-10-24 (18:50) 

Vecka 43: Tre namn.
Vad har följande tre namn gemensamt?
- Björn Byfors
- Rolf Langborger
- Sten Sörensen
   
anita hedström | 2005-10-25 (15:55) 

Hej, jag tror alla har arbetat på personalavdelningen  
   
Göran Bäckman | 2005-10-25 (17:50) 

De har samtliga varit redaktör för vår företagstidning 
   
Per-olof Persson | 2005-10-27 (10:16) 

Håller med Göran. Har koll på att Sten Sörensen var redaktör för SRT-revyn.
 Förmodar att Langborger, som var informationsansvarig, och Byfors, som också 
sysslade med information, hade samma roll för respektive tidningar. Frågan är vilka 
som var ansvariga utgivare. Ibland kan ju dessa roller kombineras. 
   
Jan Persson | 2005-10-28 (17:07) 

Personalavdelningen 
   
Björn Sölving | 2005-10-31 (08:22) 

Vecka 42: RÄTT SVAR: Redaktörer för företagstidningar.
Göran Bäckman kom först med rätt svar och får en poäng.

POÄNGSTÄLLNING: 1602-Tommy (4 poäng), Louise Darsenius (2,5 poäng),
 1/2-D =Halvdansken (2 poäng), Rolf Karsvall (2 poäng), Sehlis (2 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), 
Matts Pettersson (1.5 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), Göran Bäckman (1 poäng),
 Sture Jansson (1 poäng), Erik (1 poäng), Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng), 
Ingvar A Vänman (1 poäng), 
Hilding (0.5 poäng). 
   
Björn Sölving | 2005-10-31 (08:22) 

Vecka 42: RÄTT SVAR: Redaktörer för företagstidningar.
Göran Bäckman kom först med rätt svar och får en poäng.

POÄNGSTÄLLNING: 1602-Tommy (4 poäng), Louise Darsenius (2,5 poäng),
 1/2-D =Halvdansken (2 poäng), Rolf Karsvall (2 poäng), Sehlis (2 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), 
Matts Pettersson (1.5 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), Göran Bäckman (1 poäng),
 Sture Jansson (1 poäng), Erik (1 poäng), Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng), 
Ingvar A Vänman (1 poäng), 
Hilding (0.5 poäng). 
44

En förening

Björn Sölving | 2005-10-31 (08:50) 

Vecka 44: Förening på Stansaab
Vad hette föreningen?
Vilka är personerna? (båda personerna måste vara rätt).
Klicka här för större bild 
   
1602 - Tommy | 2005-10-31 (09:08) 

Frimärks-föreningen/klubben som här representeras av herrarna Mongomery - denna gång utan
 sin pipa - och Hedberg.
   
1602 - Tommy | 2005-10-31 (20:26) 

... ser att jag stavat fel beträffande MonTgomery .... herrarna hette i förnamn Horst resp Bertil.
 Drar mig, som medlem, oxå till minnes att det oxå "hanterades" mynt i föreningen
 - så det riktiga namnet kanske var Samlarföreningen !?
   
Jan Persson | 2005-11-01 (17:48) 

Frimärksföreningen och det är Horst och Leif som är med på bilden
   
anne-marie.ljung | 2005-11-02 (18:47)

jag tycker att det ser ut som Bertil hedberg och Montgomery var han nu heter mer . ha det 
   
Björn Sölving | 2005-11-07 (10:33) 

Vecka 44: RÄTT SVAR: Samlarföreningen.

Horst Montgomery och Bertil Hedberg mfl startade föreningen i november 1976. Man samlade 
mynt-frimärken-medaljer. Vid starten fanns ca 30 medlemmar. Ett rykte (?) gör gällande att 
föreningen upphörde efter en kort tid då man skulle trycka medlemskort. Horst och Bertil kunde
 inte enas om vem som skulle ha medlems kort nr 1! Båda var ju samlare! Vet du mer?

Tommy hade först rätta svaret och får en poäng.

POÄNGSTÄLLNING: 1602-Tommy (5 poäng), Louise Darsenius (2,5 poäng), 
1/2-D =Halvdansken (2 poäng), Rolf Karsvall (2 poäng), Sehlis (2 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), 
Matts Pettersson (1.5 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), Göran Bäckman (1 poäng), 
Sture Jansson (1 poäng), Erik (1 poäng), Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng),
 Ingvar A Vänman (1 poäng), Hilding (0.5 poäng).
45

Vad har 3 Veteraner gemensamt?

Björn Sölving | 2005-11-07 (11:16) 

Vecka 45: Vad har följande Veteraner gemensamt:
Olle Hagmansson, Leif Mårtensson och Arne Hermansson?
 
    1/2-D | 2005-11-07 (17:16) 

De bor alla tre i 08-området. Heep 
 
    Ingvar A Vänman | 2005-11-09 (08:24) 

Alla tre är utbildade telegrafister (mil) 
 
    Göran Bäckman | 2005-11-09 (15:38) 

Samtligas efternamn slutar med nsson!! Vad sägs om den? 
 
    Rolf Karsvall | 2005-11-11 (22:16) 

Jag kan bara komma på en sak: Ingen av dom har vunnit OS-medalj på 110 m häck!
 Eller var det 400 m hack dom inte vann? 
 
    Olle Hagmansson | 2005-11-12 (13:22) 

Det enda jag kommer på är att vi alla tre varit telegrafister. 
 
   
Björn Sölving | 2005-11-14 (11:26) 

Vecka 45: RÄTT SVAR: Telegrafister.

Frågan skapades ursprungligen med ett annat svar, men det var inte så bra som "Telegrafister".
 Ursprungligt svar skulle vara: "De tre Veteranerna har alla 4 bokstäver i förnamnet och
 10 bokstäver i efternamnet". Mycket överraskad fann jag att jag valt ut tre telegrafister!

Ingvar A Vänman hade först bästa svaret och får en poäng.

POÄNGSTÄLLNING: 1602-Tommy (5 poäng), Louise Darsenius (2,5 poäng),
 Ingvar A Vänman (2 poäng), 1/2-D =Halvdansken (2 poäng), Rolf Karsvall (2 poäng), Sehlis (2 poäng),
 Göte Wiklund (2 poäng), Matts Pettersson (1.5 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), 
Göran Bäckman (1 poäng), Sture Jansson (1 poäng), Erik (1 poäng), Sven Wiklund (1 poäng),
 Bo Hansson (1 poäng), Hilding (0.5 poäng). 
46

Öknamn, ironiskt namn?

 Björn Sölving | 2005-11-14 (11:51)
 
Vecka 46: Här en svårare teknisk fråga:

Omkring 1960 levererade SRT stridsledningssystem till försvaret. Ett hamnade på 
Vikbolandet. Systemet fick ett öknamn (ironiskt namn) av försvaret 
för att det inte var färdigkonstruerat. Vilket?
 Ledtråd: se webb (dock ej Veteranklubbens webb). 
   
 Göte Wiklund | 2005-11-14 (14:27)
 
Jag började på FMW 1961 på radarbyrån. Man pratade då hela tiden om STRIL 60.
 Är det svaret? Det var mycket hemligt och jag fick inte veta vad det var förrän en 
elektroniktidning berättade och beskrev allt om det. 
    1602 - Tommy | 2005-11-14 (18:09) 

BabyLOS var det första systemnamn jag kommer ihåg, men var det ett
"stridsledningssystem" ? .... det får bli svaret ! 
 
    Einar Estréus | 2005-11-15 (10:38) 

Det ända jag kan påminna mig är STRIL-60 
 
    Sune Nordstedt | 2005-11-15 (20:25) 

På Vikbo-landet fanns en PS-08. Det var väl 08 som var
öknamnet! 
 
    Ingvar A Vänman | 2005-11-16 (08:10) 

"BabyLOS". LOS = luftbevakning och stridsledning. "I mars 1959 fick Stockholmsföretaget
 Standard Radio & Telefon AB i hård internationell konkurrens uppdraget att konstruera
 just ett sådant system". Citatet direkt via Google. LOS = Loser?
 
    Björn Sölving | 2005-11-16 (09:33) 

... ännu inget rätt svar. 
 
    1602 - Tommy | 2005-11-18 (18:19) 

Tar till några gissningar .... Stril 59 eller PH-39, men hittar ingen
koppling till öknamn....  
 
    Rolf Karsvall | 2005-11-18 (18:41) 

Systemet hade ju många officiella namn, ett av dom var Stril 59. Kan man
då tänka sig att öknamnet var "Strul 59"? 
 
    Björn Sölving | 2005-11-21 (15:16) 
Vecka 46: RÄTT SVAR:
"Standard Labb".

På Vikbolandet låg en STRIL59-central: Dick. Radarstationen hette PS08.
 Den finns beskriven på FHT:s (Försvarets Historiska Telesamlingar) hemsida
 http://www.fht.nu/. Man väljer Flygvapnet, Spaningsradar och PS08. I texten kan man läsa:
"År 1961 var det äntligen dags att flytta den operativa tjänsten från de
trånga utrymmena i modulatorhuset till det nya luftiga op-rummet i
berget. Det var mycket krångel med nya indikatorsystemets driftsäkerhet.
Eftersom den nya indikatorutrustningen var prototyp för PS-08-
anläggningarna kunde man inte undgå en massa inkörningsproblem som
förorsakade Standard Radio stor bekymmer. Lite ironiskt fick
anläggningen stundtals benämningen "Standard Labb".

Ingen hade rätt svar.

POÄNGSTÄLLNING: 1602-Tommy (5 poäng), Louise Darsenius (2,5 poäng),
Ingvar A Vänman (2 poäng), 1/2-D =Halvdansken (2 poäng), Rolf Karsvall (2 poäng),
Sehlis (2 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), Matts Pettersson (1.5 poäng),
Jan Persson (1.5 poäng), Göran Bäckman (1 poäng), Sture Jansson (1 poäng),
Erik (1 poäng), Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng), Hilding (0.5 poäng). 
 
47

Gemensamt?

Björn Sölving | 2005-11-21 (15:35) 
VECKA 47: En teknikfråga

I en artikel i en personaltidning från SRT hittar man bl.a. följande personer:
Bengt Svensson, Carl Arvérus, Kjell Edvardsson, Rune Winter,
Bruno Etzell, Stig M Eriksson. Vad har (hade) dessa gemensamt?
    Göte Wiklund | 2005-11-21 (16:13) 

Kjell Edvardsson är en barndomskamrat från samma by i Jämtland. Han sysslade med
 DX-mottagning.  han hade en massa kort från många länder från radiostationer
 som han avlyssnat. Han var en sk. DX-are. 
 
    Matts Pettersson | 2005-11-21 (18:02)
 
Jag tror de var sändaramatörer 
 
     Einar Estréus | 2005-11-23 (19:03) 

Jag tror att det hade med sändaramatörer att göra.  
 

   
Björn Sölving | 2005-11-28 (10:00) 

Vecka 47: Rätt svar: Sändaramatörer
Texten fanns i SRT-revyn 1965 nr 3: "Sedan ITT WARC Wordwide Amateur Radio Club startade
 i november förra året har mer än 600 ansökningar nått klubben. Den svenska delen
 var en av de första som konstituerades och upptager redan 22 medlemmar". (Däribland fanns 
de nämnda personerna).

Matts Pettersson hade först rätt svar och får en poäng.

POÄNGSTÄLLNING: 1602-Tommy (5 poäng), Matts Pettersson (2.5 poäng),
 Louise Darsenius (2,5 poäng), Ingvar A Vänman (2 poäng), 1/2-D =Halvdansken (2 poäng),
 Rolf Karsvall (2 poäng), Sehlis (2 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), 
Göran Bäckman (1 poäng), Sture Jansson (1 poäng), Erik (1 poäng), 
Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng), Hilding (0.5 poäng). 
48

Ett felaktigt påstående

 Björn Sölving | 2005-11-28 (10:45) 

VECKA 48: Finn ett fel.

Ett av följande påståenden är fel. Vilket?

- Projekt Bisto gav data till luftvärnsrobotar
- Projekt Napoleon rapporterade om regn
- Projekt Flugan gav order till Lansen-piloter
- Projekt Tercas behövdes för olympiaden 1980
- Projekt S37 handlade mycket om målarfärg
- Projekt Ceplo var ute på djupt vatten 
 
    1602 - Tommy | 2005-11-28 (11:17) 

Flugan gav inte order till Lansen-piloter utan Draken-piloter, om jag minns rätt. 
 
    Matts Pettersson | 2005-11-28 (12:48) 

Jag tror att Napoleon ej rapporterade om regn. 
 
    Sture Jansson | 2005-11-29 (19:39) 

Flugan gav väl order till Draken-piloter 
 
     Einar Estréus | 2005-12-03 (10:49) 

Jag tror att det är S37, det var väl en Data terminal. 
 
   
Björn Sölving | 2005-12-05 (15:23) 

Vecka 48: Rätt svar: Flugan gav inte order till Lansen-piloter utan Draken-piloter.

Liten förklaring på övriga projekt: Bisto gav koordinater mm till luftvärnsroboten 
Blood-Hound. Napolen var ett vädersystem. Tercas började flygleda lufttrafik bl.a över 
Moskvaområdet just före olympiaden 1980. S37 var en sk "end-life-kicker" på 
Alfaskop 3500 (terminalsystem). En av kännetecknen var ommålning. 
Ceplo var ett ledningssystem ombord på bl.a danska fregatter som även gick där
 det var djupt vatten.

1602 Tommy hade först rätt svar (32 minuter efter publicering!) och får en poäng.
 Tommy har nu högsta poängen och pris utdelas på årsmötet! 

POÄNGSTÄLLNING: 1602-Tommy (6 poäng), Matts Pettersson (2.5 poäng),
 Louise Darsenius (2,5 poäng), Ingvar A Vänman (2 poäng), 1/2-D =Halvdansken (2 poäng),
 Rolf Karsvall (2 poäng), Sehlis (2 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), 
Göran Bäckman (1 poäng), Sture Jansson (1 poäng), Erik (1 poäng), Sven Wiklund (1 poäng), 
Bo Hansson (1 poäng), Hilding (0.5 poäng). 

 

49

Vem skall bort?

 Björn Sölving | 2005-12-05 (19:55) 

Vecka 49: Vem skall bort?

Här är 4 Veteraner.
3 Veteraner har något gemensamt. Vem skall bort och varför? (Det är inte en fråga om glasögon...)

 >
 
   
Bo Hansson | 2005-12-05 (23:26) 

Han med röda fejset är inte och har inte varit medlem i presidiet, men däremot de övriga. 
   
Sune Nordstedt | 2005-12-06 (18:18) 

Jag tror det har med schack att göra. Man kunde se dom sitta och spela i matsalen
 i samband med lunchen. Men jag har inget minne av att Rolf karsvall brukade sitta där,
 så han skall bort! 
   
Rolf Karsvall | 2005-12-09 (20:05) 

Sune har helt rätt, jag hörde inte hemma bland kungar och drottningar! 
För mig räckte det fullkomligt att bli matt av arbetet innan lunch.
 Detta då till skillnad mot vissa andra som tydligen föredrog att bli matt under lunch.
 Vi gör alla våra val här i livet! 
   
Björn Sölving | 2005-12-12 (16:09) 

Vecka 49: Rätt svar: Alla utom Rolf Karsvall var schackspelare i Barkarby.

Sune Nordstedt hade rätt svar och får en poäng.

1612 Tommy (Tommy Carlssson) fick motta klubbens pris på årsmötet
 som bästa veckosvarare. Grattis! Tommy börjar nu om på noll poäng, övriga behåller sina!

POÄNGSTÄLLNING: Matts Pettersson (2.5 poäng), Louise Darsenius (2,5 poäng), 
Ingvar A Vänman (2 poäng), 1/2-D =Halvdansken (2 poäng), Rolf Karsvall (2 poäng), 
Sehlis (2 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), 
Sune Nordstedt (1 poäng), Göran Bäckman (1 poäng), 
Sture Jansson (1 poäng), Erik (1 poäng), Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng), 
Hilding (0.5 poäng), 1602-Tommy (0 poäng, vinnare 2005). 
50

Var finns bilden?

Björn Sölving | 2005-12-14 (00:28)

Vecka 50: Var finns bilden?

Denna bild finns på klubbens webb, (ingår i en större bild). Var och i vilket sammanhang?
 
   
1/2-D | 2005-12-14 (07:23) 

Hittar inte bilden på "Veteran Webben", men det är förmodligen en bild från 
när vi hade möte/middag och rundvisning på "Spritmuseet" (vad det nu heter ?). 
   
1 | 2005-12-14 (07:31) 

Yes, jag hittade bilden, det var från Höstmötet 2003 på Vin och Sprit museet.
Hälsningar från en envis ung man. 
   
1/2-D | 2005-12-14 (07:33)
 
Hupps, jag blev så ivrig när jag skrev förra mailen så jag glömde fylla i 
vem jag var, den "envise unge manden" är ju 1/2-D, så var det på plats. 
   
Björn Sölving | 2005-12-19 (22:28) 

Vecka 50: Rätt svar: Bilden är en del av en större bild från Veteranklubbens
 höstmöte 2003 på Vin och Spritmuseet.
Bilden finns här. Leta efter Susanne Carlsson.

1/2-D (Halvdansken) hade rätt svar och får en poäng.

POÄNGSTÄLLNING: 1/2-D =Halvdansken (3 poäng), Matts Pettersson (2.5 poäng),
 Louise Darsenius (2,5 poäng), Ingvar A Vänman (2 poäng), Rolf Karsvall (2 poäng), 
Sehlis (2 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), 
Sune Nordstedt (1 poäng), Göran Bäckman (1 poäng), Sture Jansson (1 poäng), 
Erik (1 poäng), Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng), Hilding (0.5 poäng),
 1602-Tommy (0 poäng, vinnare 2005). 
51

Vilken
 veteran?

 Björn Sölving | 2005-12-20 (00:52)

Vecka 51: Vem är Veteranen?
Varje dag blir bilden lite tydligare.
 
   
  Ingvar A Vänman | 2005-12-20 (08:31) 

Med tanke på det fördelaktiga utseendet så måste det va undertecknad 
 
 
Sehlis | 2005-12-20 (15:15) 

Det är Erik Åhman! (?)  

 

   
 
Olle Hagmansson | 2005-12-21 (14:42)
 
Visst är det pipskäggige glade Erik Åhman!! 
 
 

 

   
 
Einar Estréus | 2005-12-23 (10:51)
 
Jag tror det är JAG. 
 
Matts Pettersson | 2005-12-23 (11:28) 

Jag tror det är Gunner Christiansen. 

 

   
  Björn Sölving | 2005-12-26 (11:51) 

Vecka 51: Rätt svar: Bilden föreställer Erik Åhman.

Sehlis hade rätt svar redan på första bilden.
Starkt gjort! Sehlis får en poäng.
POÄNGSTÄLLNING: Sehlis (3 poäng), 1/2-D =Halvdansken (3 poäng), 
Matts Pettersson (2.5 poäng), Louise Darsenius (2,5 poäng), 
Ingvar A Vänman (2 poäng), Rolf Karsvall (2 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), 
Jan Persson (1.5 poäng), Sune Nordstedt (1 poäng), Göran Bäckman (1 poäng), 
Sture Jansson (1 poäng), Erik (1 poäng), Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng),
 Hilding (0.5 poäng), 1602-Tommy (0 poäng, vinnare 2005). 
52

Prat-bubbla?

Björn Sölving  | 2005-12-27 (22:42)
 
Vecka 52: Vad skall stå i pratbubblan och varifrån är bilden hämtad?
 
   
1602 - Tommy | 2005-12-29 (09:32) 

Ett av CK-Nisses (Centrala Kontrollen) nedslag i verkligheten.
"Det skall nog gå bra !" 
   
Björn Sölving | 2006-01-03 (10:00) 

Vecka 52: Rätt svar: I pratbubblan skall det stå: "Oroa er inte, flickor. Han kommer inte 
att hitta ett enda fel!".
Bilden tagen från Veteranklubbens 20-årsjubileumsskrift sid 24 (1997). Närmast kom 1602-Tommy som får 0.5 poäng. POÄNGSTÄLLNING: Sehlis (3 poäng), 1/2-D =Halvdansken (3 poäng), Matts Pettersson (2.5 poäng), Louise Darsenius (2,5 poäng), Ingvar A Vänman (2 poäng), Rolf Karsvall (2 poäng), Göte Wiklund (2 poäng), Jan Persson (1.5 poäng), Sune Nordstedt (1 poäng), Göran Bäckman (1 poäng), Sture Jansson (1 poäng), Erik (1 poäng), Sven Wiklund (1 poäng), Bo Hansson (1 poäng), 1602-Tommy (0.5 poäng, vinnare 2005), Hilding (0.5 poäng).
01  

            Tidigare frågor: se längre upp på denna sida.    År 2006